Jasno
14°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Tovar trhovníkov. Domáci výrobok či veľkosklad?
Zdielať na

Tovar trhovníkov. Domáci výrobok či veľkosklad?

BRATISLAVA / Sladké, čerstvé a čerstvé! Presne také by mali byť produkty, ktoré predávajú slovenskí trhovníci na trhoch. Ak sú to ich prebytky, nemusia mať registračnú pokladňu a platiť dane. Na pultoch však nájdeme aj ovocie, ktoré sa u nás nedá vypestovať. Vtedy sú podmienky iné...

Vlastné výrobky sa predávať oplatia

Ide o to, že pokiaľ máte normálny stánok predávate s registračnou pokladňou. Ak však predávate prebytky, ste zbavení tejto povinnosti. "To neplatí pre tých, ktorí predávajú vlastné výrobky resp. lesné plody," uviedol hovorca ministerstva financií Radko Kuruc.

"Sa pýtam, kde by teraz dopestovali na Slovensku tie veľké grécke melóny," pýta sa trhovníčka, ktorá predajcov, ktorí majú predávať prebytky stretáva v sklade. Niektorým predávajúcim do reči veľmi nebolo. "Ja neviem, ako to funguje," hovorí trhovník.

Keď ľavá ruka netuší, čo robí pravá...

Dva rozdielne problémy, ktoré kontrolujú dva rozdielne orgány. Prvým je ministerstvo financií, ktoré by mala zaujímať absencia registračných pokladní a neplatenie daní. "Kontrolu môžu vykonať aj daňové resp. colné úrady," hovorí Kuruc.

Druhým je ministerstvo pôdohospodárstva. "Ich úlohou je kontrolovať kvalitu a bezpečnosť potravín," uviedol Peter Hajnala z ministerstva pôdohospodárstva. Výsledkom dvoch rozdielnych kontrol je to, že o sebe nevedia a tak táto prax môže pokračovať ďalej.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy