Medvedie mäso na tanieri? Od pondelka ho môžu ponúkať slovenské reštaurácie
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
BRATISLAVA / Po povolení lovu medveďov prichádza ďalšia novinka. Medvedie mäso z odlovených jedincov, ktoré spĺňajú prísne podmienky, sa bude môcť dostať na stoly reštaurácií.
Oznámil to štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR Filip Kuffa prostredníctvom sociálnych sietí. Ako Kuffa uviedol, cieľom je využiť mäso z medveďov, ktoré boli legálne odlovené ako problémové jedince.
Certifikát CITES je kľúčový
Predaj medvedieho mäsa však nebude úplne voľný. Každý, kto ho chce predávať ďalej, musí získať takzvaný CITES certifikát. Tento certifikát slúži ako záruka, že medveď bol odlovený legálne a že mäso je možné bez obáv použiť na konzumáciu. Zároveň umožňuje aj gastroprevádzkam, ako sú reštaurácie, ponúkať jedlá z medvedieho mäsa.
Predaj už od pondelka
Od pondelka 26. mája môžu organizácie spadajúce pod Ministerstvo životného prostredia SR, po splnení všetkých nevyhnutných podmienok, ponúkať mäso z odlovených medveďov na predaj. Podľa slov Filipa Kuffu je celý proces plne legálny a všetky subjekty, ktoré budú s medvedím mäsom manipulovať, budú mať potrebné dokumenty, ktoré im umožnia jeho predaj a spracovanie. To platí aj pre reštaurácie, ktoré tak budú môcť zaradiť medvedie mäso do svojho jedálneho lístka.