Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Štrajk pokračuje. Britský učiteľ má o 2 773 € viac
Zdielať na

Štrajk pokračuje. Britský učiteľ má o 2 773 € viac

5055 eur, 5325 eur, 3500 eur... O takýchto platoch môžu naši učitelia len snívať. Nie sú však vymyslené. Presne toto sú priemerné platy učiteľov vo Veľkej Británii, Švajčiarsku a Luxembursku. A keďže slovenskí učitelia sú predsa len skromnejší, ich boj o desaťpercentné zvýšenie tarifných platov a zlepšenie financovania školstva pokračuje...

Školstvo ako plnohodnotný člen EÚ

Do časovo neobmedzeného štrajku učiteľov sa podľa odborov zapojilo približne 80 percent zamestnancov základných a 70 percent pracovníkov stredných škôl po celom Slovensku. V Bratislave protestovali v pondelok asi 3000 ľudí, v Košiciach a Banskej Bystrici dve tisícky. Vláde, parlamentu a ministrovi školstva adresovali vyhlásenie, v ktorom žiadajú, aby vláda podpísala s odbormi memorandum.

Obsahovalo by postupné kroky počas štvorročného obdobia na odstránenie diskriminácie školstva na Slovensku, aby sa konečne zaradilo medzi plnohodnotných členov EÚ v podiele financovania z HDP. Od poslancov požadujú, aby v zákone o budúcoročnom rozpočte zabezpečili zvýšenie platov pre všetkých zamestnancov školstva o desať percent. 

Nie povedali súkromné a cirkevné školy

Do štrajku sa nezapojili súkromné a cirkevné školy. Nie však pre vyšší plat, ako si mnohí myslia, keďže tu nemalé školné platia rodičia. Lenže práve preto si štrajkovať dovoliť nemôžu.

Ani plat učiteľa na súkromnej či cirkevnej škole nie je až taký vysoký. Je o 10 percent vyšší. V iných sa však platy počítajú na tisícky eur. Platí to v prípade, že sa na školnom nemalou čiastkou podieľajú aj rodičia detí. Inými slovami tu majú učitelia s rodičmi uzavreté zmluvy a ich porušením, napríklad štrajkom, by ich stálo peniaze. Potvrdila nám to aj súkromná základná škola z Bratislavy.

Ani 600 eur nie je uspokojivé

Dôvod na nezapojenie sa do štrajku majú aj cirkevné školy. Napríklad učitelia základnej cirkevnej školy v Rožňave štrajk podporujú, no aktívne sa doň nezapojili. Ako jediná v okrese neštrajkuje, problémom však je nevyjasnená otázka ich financovania.

"88-percentné financovanie katolíckych škôl nie je dostačujúce, malo by to byť rovnocenné stopercentné... Priemer je 600 až 650 eur. Záleží to od praxe a veku učiteľa," informoval učiteľ Miroslav Hurajt. Či však už štrajk podporujú alebo nie, v týchto dňoch začala celoslovenská petičná akcia...

Porovnanie platov učiteľov

KrajinaPriemerný plat učiteľa
Luxembursko5325 eur
Švajčiarsko5055 eur
Veľká Británia3500 eur
Maďarsko641 eur
Estónsko608 eur
Slovensko727 eur

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy