Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Učitelia o vyššie platy bojujú už 10 rokov
Zdielať na

Učitelia o vyššie platy bojujú už 10 rokov

Aktuálny štrajk učiteľov nie je prvým v našich dejinách a dokonca ani najväčším. Prvýkrát si "dupli" už v roku 1999, keď sa do hodinového výstražného štrajku na Východom Slovensku zapojilo až 80 percent učiteľov. O rok neskôr sa ozvali aj učitelia v Trnave a od roku 2003 sa protesty rozbehli naplno.

O štrajku učiteľov, ktorý sa dnes začal, sa hovorí ako o najväčšom od roku 2003. Hoci sa učitelia ozvali párkrát už predtým, v júni pred deviatimi rokmi spustili dvanásťhodinový výstražný štrajk. Predchádzali mu zhromaždenia na konci mája. Na nich učitelia základných, stredných a vysokých škôl upozorňovali na svoju zlú sociálnu situáciu. 20. júna zostalo vyše 90 percent škôl na Slovensku zatvorených. Cieľom bolo dosiahnuť najmä riadne zabezpečenie financovania regionálneho školstva. Pridalo sa aj viacero cirkevných škôl a školy, kde nepôsobili odbory.

Pred 9 rokmi dosiahli 7-percentné navýšenie platov

Ďalší, výstražný štrajk sa konal o tri mesiace neskôr a zapojilo sa doň takmer 70 percent škôl. Na tých buď posunuli začiatok vyučovania alebo ho prerušili. Výsledkom bola dohoda o sedempercentnom zvýšení platov vo verejnej službe. V apríli 2004 ale zostali na jeden deň zatvorené školy na Kysuciach. Štrajk vyhlásili starostovia a primátori, ktorí takto chceli upozorniť ministerstvo školstva na to, že nerieši ich požiadavky.

Počty nespokojných učiteľov rastú

V júni 2004 sa pred Úradom vlády stretlo asi 2000 učiteľov, ktorí protestovali proti vládnej politike uplatňovanej voči základným umeleckým školám. O sedem rokov neskôr na tom istom mieste stálo až 10 tisíc pedagógov. Chceli hovoriť s vládou o nedostatku peňazí v školstve.

No a späť do súčasnosti - 13. septembra zostalo počas jednodňového výstražného štrajku zatvorených asi 86 percent základných a takmer 70 percent stredných škôl. S vládou sa však učitelia dodnes nedohodli, a tak veria, že zmeny a najmä 10-percentné zvýšenie platov dosiahnu po aktuálnom neobmedzenom štrajku.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Štrajk_učiteľov

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy