Skoro jasno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Štrajk učiteľov bude! Dohoda nepadla, školy sa zavrú
Zdielať na

Štrajk učiteľov bude! Dohoda nepadla, školy sa zavrú

Školskí odborári po odchode z prezidentského paláca vyhlásili, že sa idú pripravovať na štrajk. V paláci s nimi okrem Ivana Gašparoviča rokovali aj minister financií a minister školstva. Podľa všetkého si každý z nich povedal svoje, toto stretnutie ale žiadnu dohodu neprinieslo.

Štrajk zastavia len peniaze

Podľa odborárov na rokovaní s ministrami školstva a financií Dušanom Čaplovičom a Petrom Kažimírom u prezidenta Ivana Gašparoviča SR nedali zástupcovia vlády garancie na splnenie požiadaviek zväzu pre financovanie a odmeňovanie v školstve v roku 2013.

"Rovnako neboli splnené požiadavky pre plnenie postupových krokov vlády SR riešiť financovanie školstva počas jej funkčného obdobia," uviedol štrajkový výbor Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku.

Odborový predák Pavel Ondek po rokovaní u prezidenta potvrdil, že trvajú na desaťpercentnom zvýšení tarifných platov pre všetkých zamestnancov regionálneho školstva a vysokého školstva. Vládna ponuka na päťpercentné zvýšenie platov, ktorá by si z rozpočtu vyžiadala 62 miliónov eur, sa netýka vysokoškolských učiteľov. Tento týždeň budú nasledovať ešte ďalšie rokovania o technických detailoch a štatistikách.

Školy sa zavrú od 26. novembra

Premiér Robert Fico v pondelok opätovne potvrdil, že vláda nemá peniaze na viac ako päťpercentné zvýšenie miezd a o tejto ponuke chcú rokovať do posledného dňa.

Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku vyhlásil od 26. novembra časovo neobmedzený štrajk. Podľa prvotných odhadov by sa malo do štrajku zapojiť asi 80 percent zamestnancov základných škôl a 65 až 75 percent zamestnancov stredných škôl. Odborári trvajú na desaťpercentnom zvýšení tarifných miezd pre všetkých zamestnancov školstva a postupnom zvyšovaní peňazí pre tento rezort.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy