Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Školskí odborári u prezidenta. Hrozba štrajku učiteľov stále trvá
Zdielať na
Ekonomika

Školskí odborári u prezidenta. Hrozba štrajku učiteľov stále trvá

Školskí odborári sa dnes stretli s prezidentom. V prezidentskom paláci spolu hovorili o platoch učiteľov, ale aj o morálnom dopade plánovaného štrajku na deti a rodičov.

Prezident s odborármi strávil hodinu a pol za zatvorenými dverami. Po skončení rokovania vyšli všetci v dobrej nálade. "Nemôžem vám povedať, že sme sa dohodli, že štrajk nebude a že vláda učiteľom vyhovie,"poznamenal po stretnutí prezident SR Ivan Gašparovič .

Učitelia stále trvajú na 10-percentnom zvýšení platov

Zo svojej požiadavky učitelia nechcú ustúpiť. "My máme svoje zásady aj uznesenie Rady, ktorá stanovila, aké percento budeme žiadať. Zatiaľ je to stále minimálne tých 10 percent," trvá na stanovisku učiteľov šéf školských odborov Pavel Ondek. Prezident má pre učiteľov a nepedagogických pracovníkov pochopenie , no tvrdí, že zvýšiť ich platy nie je z čoho.  Prisľúbil im stretnutie s ministrom financií. "Pravdepodobne na budúci týždeň, v niektorý deň, by sme sa ešte spolu stretli," hovorí Ivan Gašparovič.

Štrajk čoraz reálnejší

Témou stretnutia prezidenta so školskými odborármi bola aj  morálna stránka štrajku, ktorý by mohol skomplikovať život rodičom a deťom. "Treba brať ohľad aj na to, aký to bude mať dopad na financie štátu, na učiteľov ale aj na verejnosť," dodáva prezident SR.
Odborári neodchádzali z prezidentského paláca spokojní.  Stále veria, že sa na rokovaniach s ministrom financií a predsedom parlamentu dohodnú. Hrozba štrajku však stále visí vo vzduchu. "Pokiaľ by sme neboli úspešní, tak pôjdeme do štrajku. Jeho termín je stanovený , " odhodlane tvrdí Pavel Ondek.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA/ilustračná snímka

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy