Jasno
17°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Chceme žiť, nie živoriť! Odkaz pedagógov...
Zdielať na

Chceme žiť, nie živoriť! Odkaz pedagógov...

Učiteľom rozumiem, pretože ich platy sú neuveriteľne nízke. Ale peniaze na zvýšenie krajina nemá. Takto sa vyjadril k požiadavkám učiteľov premiér Robert Fico. Posledné rokovania tak medzi odborármi a ministerstvom financií zlyhali a v pondelok sa začal neobmedzený štrajk učiteľov.

Na Grécko sa skladáme, na školstvo nemáme?

Približne štyri tisícky zamestnancov školstva s transparentmi, rapkáčmi, či vlajkami v pondelok v Bratislave prišli protestovať za zlepšenie situácie v školstve. V dave protestujúcich sa objavili transparenty s textami "Na Grécko sa skladáme a na školstvo nemáme?, Chceme žiť, nie živoriť, či Dokedy budeme vzdelávať za almužnu?".

Na bratislavské Trnavské mýto dorazili aj učitelia zo západného Slovenska, ktorých priviezlo asi 40 autobusov. Svojich učiteľov prišli podporiť aj ich študenti. Približne 2 000 zamestnancov školstva a vedy Košického a Prešovského kraja sa zišlo aj v Košiciach.

Krajina na zvýšenie platov nemá

"My sme našli 66 miliónov eur, čo sú takmer dve miliardy korún a ponúkame ich ako zdravý kompromis... Proste na viac nemáme," povedal premiér Robert Fico v relácii Sobotné dialógy Slovenského rozhlasu ešte v nedeľu. Podľa vlastných slov právo učiteľov na štrajk uznáva.

"Beriem, že sa rozhodli toto právo realizovať, no nechápem, že keď sa v Európske únii všetko znižuje a sme v úplnom ´srabe´, oni chcú viac. No aj napriek tomu im zvýšenie o päť percent ponúkame, aj keď ideme zrejme do neriešiteľného stretu," uzavrel Fico.

Školskí odborári rokovali s vládou do poslednej chvíle, no ponuka 5-percentného zvýšenia platov cez normatívy u odborárov neuspela a štrajk neodvrátilo ani piatkové stretnutie s ministrom financií Petrom Kažimírom. "Ja neviem vyjsť v ústrety s lepšou ponukou," povedal Kažimír.

Časovo neobmedzený štrajk

Brány škôl sa tak v pondelok neotvorili a pre mnohých školákov začali netradičné prázdniny. Dokedy? To si nik netrúfa odhadnúť. Podľa informácií odborárov sa do štrajku zapojilo približne 80 percent zamestnancov základných a 70 percent pracovníkov stredných škôl po celom Slovensku. Najväčšia účasť sa očakáva v Košiciach, pritom práve tu a v Bratislave a Banskej Bystrici sú aj protestné zhromaždenia.

V Trenčianskom kraji štrajkuje viac ako 60 percent škôl, podľa niektorých by bolo optimálne štrajk ukončiť v stredu, no neodmietajú aj možnosť, že by sa štrajk pretiahol až do konca týždňa. Na banskobystrickom námestí sa podľa odhadu organizátorov nachádza okolo 2000 zamestnancov. V Žilinskom kraji zostanú v pondelok zatvorené dve tretiny škôl.

Štrajk učiteľov rozdelil...

Samotný štrajk však učiteľov rozdelil na dva tábory. Združenie katolíckych škôl napríklad s neobmedzeným štrajkom nesúhlasí. Miesto toho spustili celoslovenskú petičnú akciu - do štrajku by vstúpili len v prípade, ak by zlyhala. Iní učitelia so štrajkom súhlasia, ale do práce sa chystajú....

Veľkú morálnu podporu si však školské odbory vyslúžili napríklad od vedenia Študentskej siete - organizácie združujúcej maďarských študentov, študujúcich v Slovenskej, Českej a v Maďarskej republike. Študentská rada vysokých škôl rovnako podporuje iniciatívu školských odborárov vstúpiť do štrajku a bojovať za zlepšenie súčasného stavu v školstve.

Téme sme sa venovali aj v poslednom vydaní relácie relácie Slovensko naživo 22. novembra. TU sa dozviete viac...

SITA

Súvisiace články