Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Deti počas štrajku učiteľov? Minister vyzval na zakladanie klubov
Zdielať na

Deti počas štrajku učiteľov? Minister vyzval na zakladanie klubov

Čas do začiatku štrajku učiteľov sa pomaly skracuje. Problém, kam umiestniť deti, ak budú školy zatvorené, začal vo štvrtok riešiť už aj minister školstva. Starostom obcí a miest napísal list, v ktorom ich žiada, aby vytvorili kluby a centrá voľného času. Tu majú byť deti v bezpečí.

Krúžky pre deti na celý deň

Dušan Čaplovič sa stretol s odborármi, zástupcami miest a obcí, aby vyriešil otázku umiestnenia detí počas štrajku. Takže žiadne zvyšovanie platov. "Aby sa netúlali po uliciach a nedochádzalo k zraneniam," informoval Čaplovič.

V pondelok ostane väčšina škôl zatvorená, no v ďalších dňoch už budú môcť rodičia poslať svoje deti do centier voľného času, kultúrnych domov alebo niektorých škol, kotré ostanú otvorené. Učiť sa síce nebude, ale pripravené budú rôzne krúžky a to na celý deň. Takéto miesta má mať každá obec aj mesto.

Pre rodičov ošetrovné od sociálnej poisťovne

Rodičia, ktorí sa rozhodnú ostať so svojimi deťmi doma, môžu požiadať v sociálnej poisťovni o ošetrovné - takzvanú očierku. Stačiť im bude potvrdenie riaditeľa o tom, že škola, ktorú ich dieťa navštevuje, je zatvorená. A napokon je potrebná pečiatka od lekára.

Tieto dokumenty rodičia doručia do sociálnej poisťovne. Tá im vyplatí dávku. "Očierka je až na desať dní, týka sa ale len detí do 10 rokov," upozornil hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Ak chcú rodičia dostať ošetrovné k najbližšej výplate, mali by dokumenty do poisťovne doručiť do 3. decembra.

Téme sa venuje aj najbližšie vydanie relácie Slovensko naživo, pýtajte sa...

SITA

Súvisiace články