Polojasno
15°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Rodičia pozor! Štrajk môže trvať až do konca týždňa
Zdielať na

Rodičia pozor! Štrajk môže trvať až do konca týždňa

Väčšina škôl po celom Slovensku zostáva zatvorená. Učitelia vstupujú do časovo neobmedzeného štrajku, ktorým chcú dosiahnuť desaťpercentné zvýšenie tarifných platov a zlepšenie financovania školstva. Ako dlho však tento štrajk potrvá, nevedno. Odborári nevylučujú ani to, že školy zostanú zavreté až do konca týždňa...

Zvýšenie o 36 respektíve 18 eur

Školskí odborári do poslednej chvíle rokovali s vládou, ktorá bola ochotná zvýšiť platy o päť percent cez normatívy. Štrajk ale neodvrátilo ani piatkové stretnutie s ministrom financií Petrom Kažimírom, ktorý ponúkol zvýšenie platov pedagogických a odborných pracovníkov o päť percent do taríf.

Nepedagogickým pracovníkom by sa päť percent pridalo formou účelovo viazaných prostriedkov. Učiteľom by to prinieslo zvýšenie platov mesačne o 36 eur a nepedagogickým pracovníkom by do peňaženiek pribudlo 18 eur. Táto ponuka však bola pre odborárov neprijateľná a tak definitívne potvrdili štrajk.

70 percent v štrajku

Podľa informácií odborárov bude štrajkovať priemerne 70 percent pedagogických a nepedagogických pracovníkov po celom Slovensku. Najväčšia účasť sa očakáva v Košiciach, kde potvrdilo účasť 93 percent z nich. V Bratislavskom kraji sa zapojí asi 80 percent pracovníkov základných a materských škôl.

Asi 70 percent zamestnancov základných škôl sa chystá štrajkovať aj v Prešovskom, Banskobystrickom, Žilinskom a Trnavskom kraji. Približne 60 percent, pracovníkov základných škôl ide štrajkovať v Nitrianskom a Trenčianskom kraji. O niečo nižšia účasť sa očakáva na stredných školách a štrajkovať bude aj menej nepedagogických pracovníkov, ktorí výpadok príjmov pocítia výraznejšie.

Časovo neobmedzený štrajk

Zatiaľ nie je jasné, ako dlho štrajk potrvá a zrejme to nebude na všetkých školách rovnako. Netrúfol si to odhadnúť ani šéf Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek. „Bude to všetko závisieť od aktuálnej situácie, ktorá sa bude vyvíjať v príslušných školách," dodal v piatok.

Centrálny štrajkový výbor bude monitorovať situáciu a podľa nej rozhodne o prerušení, prípadne ukončení štrajku. Učitelia na niektorých školách sú dokonca pripravení po skončení štrajku pokračovať v protestoch tým spôsobom, že budú v školách s deťmi, ale nebudú vzdelávať. Z viacerých škôl prichádzali správy o zastrašovaní zo strany zriaďovateľov, aby si to so štrajkom rozmysleli.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy