Jasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Goodbye, Stalin! Slováci ho nechceli ani na výstave, robili mu zle
Zdielať na

Goodbye, Stalin! Slováci ho nechceli ani na výstave, robili mu zle

Bratislavu opúšťa veľký Stalin. Hoci jeho socha mala byť lákadlom istej tematickej výstavy, ľudia si na ňom vylievali zlosť a niektorí aj kýble červenej farby. Stalin tak putuje do depozitu a zrejme ho tak skoro už neuvidíme.

Urastený Stalin. 4 metre a 2 tony

Po niekoľkých mesiacoch prevezú Stalina z námestia Ľudovita Štúra v Bratislave do depozitu. Stál pred vstupom do Slovenskej národnej galérie a bol súčasťou výstavy stalinského socialistického realizmu. "Má štyri metre a dve tony a nikde inde by sme ho nemohli zložiť," hovorí riaditeľka Slovenskej národnej galérie Alexandra Kusá.

Oblievaný červenou farbou

Niektorým ľuďom v centre mesta socha zjavne prekážala. Alexandra Kusá: "Je to predsa len obdobie, ktoré je čerstvé v pamäti účastníkov. Mali sme aj niekoľko dramatických chvíľok so Stalinom." Podrobnosti pridáva akademický sochár Bedrich Hoffstadter: "Dvakrát ho obliali červenou farbou. Ešte počas víkendu ho za bieleho dňa niekto oblial červenou farbou a bolo to treba umyť."ň

Zvláštne, ako sa hojdal...

Okoloidúcich asi najviac zaujal  Stalin, ktorý počas prevozu visel na lane. Ruský turista: "Bolo to veľmi zvláštne, ako sa tam tak hojdal." Od turistov z Ruska sme sa dozvedeli, že v Moskve opäť vrátili bustu Stalina na stanicu metra. Presne tam, kde stála kedysi. Ruska o tom vraví: "Vyvolalo to veľkú vlnu polemiky, niektorí tvrdili, že ho tam treba umiestniť, iní, že netreba. Nakoniec ho tam nechali."

Ktovie, kedy ho opäť vytiahnu?

V Bratislave stála konkrétna socha Stalina z výstavy začiatkom päťdesiatych rokov na Stalinovom námestí. Ním bolo súčasné Námestie SNP. Teraz bude opäť skrytý pred zrakmi verejnosti v bezpečí depozitáru. "Kde predpokladám, že bude neviem koľko veľa rokov," ponúka riaditeľka Slovenskej národnej galérie Alexandra Kusá.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Stalin_socha_obesená_Bratislava

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy