Jasno
16°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Sochu Stalina v jeho rodnom meste odstránili z námestia
Zdielať na
Zahraničie

Sochu Stalina v jeho rodnom meste odstránili z námestia

Zdroj: SITA/AP

Veľkú sochu niekdajšieho sovietskeho diktátora Josifa Stalina v noci nadnes odstránili z hlavného námestia v jeho rodnom meste Gori

Šesť metrov vysokú bronzovú sochu premiestnia v Gori na dvor múzea venovaného najslávnejšiemu gruzínskemu rodákovi. Jej miesto na hlavnom námestí zaujme pamätník obetiam krátkej vojny s Ruskom z augusta 2008, uviedol jeden z miestnych predstaviteľov.

Sochu odstránili počas vopred neohlásenej akcie, ktorá sa začala krátko po polnoci miestneho času a skončila sa pred svitaním. Podieľali sa na nej zamestnanci miestnej samosprávy a polícia. Gori sa nachádza približne 80 kilometrov od gruzínskeho hlavného mesta Tbilisi.

"Bolo to veľmi neočakávané," povedal podľa agentúry Reuters Lado Bichašvili, reportér miestnej televíznej spoločnosti Trialeti. "Myslím si, že mnoho ľudí sa bude veľmi hnevať," dodal. Polícia sa podľa neho pokúšala zabrániť novinárom, aby proces zachytili kamerami a v niektorých prípadoch ich aj zbili.

Vonkajšie symboly všadeprítomného kultu Stalinovej osobnosti odstránili v Gruzínsku a zvyšku Sovietskeho zväzu po jeho smrti v roku 1953. Mnohí si ho však naďalej ctia v jeho rodnom meste, kde mu sochu odhalili rok pred jeho smrťou. Išlo o jeden z mála zachovaných Stalinových monumentov vôbec. "Ľudia z celého sveta navštevovali Gori, aby videli tú sochu a vzdali úctu Stalinovi," povedal obyvateľ blízkej dediny Nugzar Lamazov.

Stalinovi sa pripisuje zodpovednosť za milióny obetí politických čistiek, pracovných táborov a násilnej poľnohospodárskej kolektivizácie. Jeho stúpenci ho však považujú za hrdinu a tvrdia, že Sovietsky zväz by bez neho nemohol poraziť nacistické Nemecko.

Zdielať na

Najčítanejšie správy