Zatiahnuté
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Únia zasahuje. Radí, ako riešiť starnutie
Zdielať na

Únia zasahuje. Radí, ako riešiť starnutie

Dôchodok je hlavným zdrojom príjmov pre zhruba štvrtinu obyvateľov Európskej únie. ODkázaných na dôchodok bude v blízkej budúcnosti stále viac ľudí. Zatiaľ čo v roku 2008 pripadali na každého občana vo veku nad 65-rokov štyria ľudia v produktívnom veku, od roku 2060 klesne tento pomer na dva k jednej.

Európska komisia prichádza s tzv. bielou knihou, ktorá štátom radí, ako na problematiku starnúceho obyvateľstva správne reagovať. Je to súbor doporučení, ktoré súce nie sú záväzné, ale štáty by na ne mali reagovať. Realita je totiž krutá. Pokiaľ štáty nezrealizujú reformy, hrozí miliónom Európanov chudoba na dôchodku.

Rovnováha medzi prácou a dôchodkom

"Čo sa týka dôchodku, táto biela kniha vlastne prichádza s iniciatívami, ktorých cieľom je to, aby sa napríklad vyrovnala rovnováha medzi časom stráveným v práci a časom stráveným na dôchodku," uviedla zástupkyňa EÚ na Slovensku Ingrid Ludviková.

Jednoducho povedané, je nutné, aby sa vek odchodu do dôchodku predĺžil. Ľudia totiž žijú dlhšie a majú menej detí. S tým, že by sa do dôchodku malo chodiť neskôr, väčšina ľudí nesúhlasí.

Prispôsobiť pracovné prostredie

V Bielej knihe Európska únia ďalej navrhuje prispôsobiť jednotlivé pracoviská tak, aby ľudia mohli zostať v zamestnaní čo najdlhšie. Situácia na trhu práce je však momentálne nepriaznivá pre ľudí v produktívnom veku, nie to pre ľudí po päťdesiatke či šesťdesiatke.

Po voľbách sa bude dôchodkový systém pravdepodobne opäť riešiť aj na Slovensku. Zdá sa ale, že najlepšia cesta je spoliehať sa hlavne sám na seba. Najlepšie je zrejme celoživotné vzdelávanie. Zvýšite si tak svoje šance na slušnú prácu a tým pádom aj život na slušnej úrovni v staršom veku.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy