Oblačno
23°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Dôchodkové sporenie v III. pilieri výhodnejšie nebude
Zdielať na

Dôchodkové sporenie v III. pilieri výhodnejšie nebude

Napriek tomu, že ekonómovia i vláda stále častejšie hovoria o tom, že na dôchodok by sme si mali sporiť aj sami, veľa zvýhodnení nám neponúka. Po dôchodkovej reforme a zavedení druhého piliera si mnoho Slovákov začalo šetriť aj v takzvanom dobrovoľnom treťom pilieri. O svoju atraktivitu však prišiel...

Nová vláda krátko po svojom nástupe v rámci šetriacich opatrení zrušila zvýhodnenie toho, že si dôchodok sporíme v treťom  piliéri a zvýhodnenie zamestnávateľa, ktorý nám na sporenie v tomto piliéri prispieva. Oficiálne sa tak začína hovoriť o tom, že ak chceme mať slušný dôchodok, je dobré sporiť svojpomocne. 

"Na rozdiel od súčastnosti, kedy sa príspevok zamestnávateľa započítava do vymeriavacieho základu zamestnanca na zdravotné poistenie, tak po novom by sa započítavať nemal. Čiže príspevok zamestnávateľa do tretieho piliera nebude podliehať odvodom," tvrdí minister práce Mihál. 

Tretí pilier bol obľúbený spôsob šetrenia a to nie len medzi zamestnancami, ale aj mnohými zamestnávateľmi. Napriek tomu sa do pôvodného stavu nevráti. Dôvodom je šetrenie a to aj v štátnom rozpočte. 

Isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy