Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Otec Gombita a maratónci bežali z Košíc do Štrasburgu. V Európskom parlamente ich prijala jeho šéfka
Zdielať na

Otec Gombita a maratónci bežali z Košíc do Štrasburgu. V Európskom parlamente ich prijala jeho šéfka

ŠTRASBURG / Z Košíc až do Štrasburgu. Nie lietadlom, autom, ale po vlastných. Maratónci, na čele s otcom Gombitom bežali 9 dní nonstop, aby upozornili na potrebu pomáhať ľuďom v núdzi.

Ich filozofiu behu pre chudobných ocenila aj šéfka Európskeho parlamentu, Roberta Metsola z Malty, ktorá ich osobne vítala pred bránami europarlamentu. "Čakáme, čakáme na 12 statočných, nie sedem, 12, ktorí práve pribehli z Košíc," priblížil Branislav Koniar, maratón mieru.

11 slovenských bežcov, 9 dní. Štafetový beh dlhý 1291 kilometrov. Bežci takto symbolicky prepojili francúzsky Štrasburg a slovenské Košice. Viedol ich kňaz a riaditeľ útulku pre bezdomovcov Peter Gombita. "Beh, to nie je len o priateľstve, rodine. Ale behom môžeme pomáhať slabším, chudobnejším, trpiacim," ozrejmil otec Gombita.

Chudobu nesmieme prehliadať. Bez strechy nad hlavou môže skončiť každý z nás. A hlavne, musíme žiť v mieri. Odvážlivcov z Košíc neodradilo ani prasknuté koleno, či zistená bolerióza tesne pred štartom. "Deficit únavy mám 1700, teraz som si povedal s tým mám ja behať? Veď ja zomriem na trati. A tak som si povedal, že toto je to krásne, že behať zdravý je veľmi pekné, ale dokázať behať v utrpení, bolesti alebo chorobou, tak to je tiež také moje víťazstvo, že napriek tomu som tu," dodal Gombita. 

A na oplátku Košice sa chystá navštíviť šéfka Európskeho parlamentu. Nie ako bežkyňa, ale zaujala ju ich rozmanitosť a bohatá história. "Priniesli posolstvo mieru, tolerancie, a vlastne lásky k blížnemu, pomoci chudobným sem do europarlamentu," poznamenal Ivan Štefanec, europoslanec (KDH, EPP).  "Tieto iniciatívy sú úžasné. Ukazujú nám aká veľká je Európa a aká je zároveň malá. Jedno nás však spája - hodnoty, sloboda a mier," uviedla Roberta Metsola, predsedníčka Európskeho parlamentu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy