Oblačno
25°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Únia chce elektronabíjačky za každou vŕbou. Slovenská realita je trošku iná
Zdielať na

Únia chce elektronabíjačky za každou vŕbou. Slovenská realita je trošku iná

ŠTRASBURG / Nabíjacia stanica pre elektroautá skoro každých 50 kilometrov do troch rokov. Zdá sa vám to na Slovensku ako sci-fi? Aj väčšine europoslancov. Slovensko má v tejto oblasti čo doháňať.

Europoslanci to od​klepli. Do roku 2026 sa budú musieť zaviesť nabíjacie stanice pre autá každých 60 kilometrov hlavných ciest. Pre nákladné autá a autobusy to bude každých 120. "Nové pravidlá pomôžu zaviesť viac nabíjacej infraštruktúry a urobiť jej používanie rovnako ľahkým, ako v prípade tradičných čerpacích staníc," uviedol Peter Vitanov, spravodajca EP pre infraštruktúru.

​Peniaze na to budú. Realizácia už bude úlohou členských štátov. Slovensko v tom zatiaľ žalostne zaostáva. "Prechod na elektromobilitu nebude reálny, ak nebudeme mať vybudovanú infraštruktúru, rozvodnú sieť, nabíjaciu sieť," vysvetlil europoslanec Michal Wiezik.

Infraštruktúra nemusí byť jediným kameňom úrazu

Keby a to aj v Európskej únii podarilo, môžeme naraziť ešte na iný problém. Ľudsky povedané, aby bolo dostatok šťavy. "Súčasná sieť to pochopiteľne nezvládne. Potrebujeme hĺbkovú prerábku sietí a dodávateľských reťazcov," doplnil Wiezik. Podľa Ivana Štefanca potrebujeme stabilný zdroj energie. To je momentálne len jeden. "V tomto je jadro nenahraditeľné, takže všetky krajiny, ktoré rozmýšľali doteraz inak, prípadne zatvárali jadrové elektrárne, robili veľkú chybu," tvrdí europoslanec.

Keby sa infraštruktúra dobudovala, musel by sa na Slovensku stať zázrak, aby ju každých 60 kilometrov mal kto využívať. Elektroautá u nás ľudia veľmi nekupujú, a to z jednoduchého dôvodu - ich ceny.

​Plán Európy je ale jasný. Má byť zelenšia a zdravšia. Európania to chcú a sú na to aj peniaze. V prípade Slovenska však opäť prevláda skepsa. "Slovensku hrozia "tretie Rázsochy", a tak sa možno my sami opäť pripravíme o možnosť urobiť Slovensko modernejším," uviedol obavu europoslanec Martin Hojsík.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy