Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Z prechádzky sa stal boj o život: Medveďa zastrelil len meter od seba
Zdielať na

Z prechádzky sa stal boj o život: Medveďa zastrelil len meter od seba

Video medveďa, ktorého spozorovali v záhradách v obci Necpaly

SUČANY/LIPTOVSKÝ HRÁDOK / V Sučanoch v okrese Martin napadla medvedica muža, ten ju v sebaobrane zastrelil legálne držanou zbraňou. Podľa informácii televízie JOJ medvedica muža prekvapila na prechádzke so psom.

Prvýkrát vystrelil do vzduchu, medvedica sa však nezľakla. Keď sa k nemu priblížila zhruba na meter, muž po nej vystrelil. "Začal strieľať
na  medvedicu no nevedel nám povedať, či ju trafil," uviedol Marek Veverica zo Zásahového tímu medveďa hnedého. Zranené zviera odbehlo do húštiny. Medvedicu, ktorá utrpela smrteľne poranenie, našiel Zásahový tím pre medveďa hnedého v húštinách zhruba 50 metrov od miesta, kde muž vystrelil. Medveď bol dohľadaný aj pomocou poľovne upotrebiteľných psov. Malo ísť o 18 ročné zviera, ktoré už od jari monitoroval zásahový tím pre medveďa hnedého, keďže išlo o problémového jedinca. 

​​​Na fotografiách je zobrazená medvedica s členom Zásahového tímu pre medveďa hnedého.

Medveď útočil aj na Liptove

Druhý útok sa stal v skorých ranných hodinách v Hradskej hore pri Liptovskom Hrádku v lokalite Maša-Červený kút. Informáciu o druhom útoku priniesol portál Liptov112.sk. 56-ročný Peter z Liptovského Hrádku chodieva pravidelne behávať do Hradskej hory. Oproti nemu sa zrazu objavil medveď, okamžite zreval a zaútočil na neho. Pohryzol mu hlavu, lýtka a ramena. Mužovi sa podarilo zbehnúť k hlavnej ceste, kde mu zastavil prvý autobus. Šofér mu poskytol pomoc a privolal záchranárov. Muž mal povrchové zranenia ramena a otvorenú ranu predkolenia. Napadnutého 56-ročného muža previezli do nemocnice v Liptovskom Mikuláši. Je mimo ohrozenia života. 

Len za posledný týždeň mal zásahový tím západ až 60 hlásení o medveďoch v intraviláne. Približne trojročnú medvedicu, ktorá úplne stratila plachosť a ľuďom v Necpaloch chodila do záhrad, odchytili ráno v rovnakom okrese, v obci Necpaly.  Medvedica síce nebola veľká vážila 55 kilogramov, v prípade že by zaútočila, človek by sa silným zubom a pazúrom ubránil len ťažko. "Človek by nemal šancu sa ubrániť ani proti takémuto medveďovi. Je to strašná rýchlosť, je to švih," dodal Veverica. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy