Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Slovenský paradox: Namiesto podpory solárnych a veterných elektrární, vyklčujeme vlastné lesy
Zdielať na

Slovenský paradox: Namiesto podpory solárnych a veterných elektrární, vyklčujeme vlastné lesy

SLOVENSKO / Na Slovensku prudko stúpa spotreba palivového dreva. Lenže výsledok je podľa mnohých europoslancov absurdný. Namiesto toho, aby sme začali viac podporovať solárne, či veterné elektrárne, vyklčujeme vlastné lesy.

 Biomasaker, likvidácia lesov. Tieto slovné spojenia sa v Európskom parlamente ozývali čoraz častejšie v súvislosti s podporou spaľovania štiepky "Pálenie stromov, pálenie kvalitného dreva nám naozaj prerástlo cez hlavu a považujeme to za obnoviteľný zdroj, za udržateľný zdroj energie, no ak by sme sa pozreli na vedu, tak je to veľmi ďaleko od pravdy,“ povedal europoslanec Michal Wiezik. 

Dôvodom je výroba elektriny a tepla z obnoviteľných zdrojov, ktoré vyžaduje Európska únia. Náš záväzok si tým voči Únii plníme, avšak likvidujeme si naše lesy. "Je to absurdné," uviedla europoslankyňa  Miriam Lexmann."Toto je filozovická úplne systémová chyba pri ochrane životného prostredia, pri boji proti otepľovaniu, ktorá sa urobila aj pri tejto biomase,“ povedal europoslanec Eugen Jurzyca.  

Pri pálení biomasy sa podľa europoslancov uvoľní viac emisií než pri uhlí na jednotku energie. A navyše upozorňujú, že na alternatívne riešenia peniaze sú. "Nevyčerpané prostriedky z eurofondov, kde Slovensko naozaj veľmi zaostáva, nečerpá peniaze, nečerpá ich dokonca ani na kompenzácie domácnosti, samosprávy a malé podniky,“ uviedol europoslanec Róbert Hajšel. Europoslanci preto pripravujú ďalšiu revíziu, aby bola štiepka dotovaná iba tá, ktorá pochádza napríklad z malých píl, kde vzniká ako odpad alebo sa vyrába z oblastí, kde sa pestujú stromy iba na tento účel. "Aby sme na jednej strane naozaj pozdvihli zelenú energiu, ale súčasne ochránili slovenské lesy," dodal europoslanec Martin Hojsík. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy