Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Europoslanec Jurzyca o dovoze ruskej ropy: Myslím si, že hráme na dlhú trať
Zdielať na

Europoslanec Jurzyca o dovoze ruskej ropy: Myslím si, že hráme na dlhú trať

BRATISLAVA / Európska rada nedávno odsúhlasila, že do začiatku budúceho roka prestanú členské štáty postupne dovážať ruskú ropu a ropné produkty loďami. Ako k tomu dôjde v praxi? Bude to postupný proces? Na tieto aj iné otázky odpovedal europoslanec Eugen Jurzyca v ranných novinách TV JOJ.

Maďarsko, Slovensko a Česká republika dostali výnimku. Tieto krajiny získavajú ropu z južnej vetvy Družby. "Myslím si, že hráme na dlhú trať, no na konci verím, že Rusko nebude napádať okolité štáty. Takéto malé ústupky sú možné, ja si myslím, že nič veľké sa nemení, navyše aj tie ústupky smerom k rope budú znamenať, že uvidíme ako dlho bude tá výnimka, ktorú dostali Maďarsko, Slovensko a Česko, efektívna. Stáva sa to, že sa ropa z Ruska po 18-tich mesiacoch nebude môcť vyvážať do ďalších krajín, teda bude aj v našom záujme tie výnimky optimalizovať," vyjadril sa europoslanec Eugen Jurzyca.

Výnimka pre Slovensko nemusí ale byť ekonomicky výhodná. "My sme žiadali o trojročnú výnimku, budeme mať tých 18 mesiacov, Slovnaft spracuje lacnejšiu ruskú ropu, respektíve vhodnejšiu, bude ju môcť vyvážať, čo predstavuje veľké zisky. Len potom, keď sa to skončí, v prípade, že by nerobil nič, tak by nebol pripravený na novú ropu a nebolo by to pre neho výhodné," vysvetlil Jurzyca. 

Šiesty balík sankcií je v podstate už odsúhlasený. Krajiny EÚ doňho zapracovali pripomienky maďarského premiéra ohľadne vyškrtnutia ruského patriarcha Kirilla, ktorý sa vyjadruje k vojne. "Je to Orbánova klasická hra, že kde môže sa trocha zadrapiť, tam sa zadrapí, mali na to ale právo. Je to nejaký ústupok, ale na tej celkovej hre to podľa mňa výsledok nezmení," skonštatoval europoslanec. V rámci balíčka by najväčšia ruská banka Sberbank mala prísť o prístup do platobného systému SWIFT. "Je to dôležitý krok. Toto je veľké pritvrdenie zo strany západu. Stále platí to, že západ sa bráni proti agresii Ruska," dodal Jurzyca.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy