Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Europoslanec Štefanec: Putin sa snaží rozbiť európsku súdržnosť
Zdielať na

Europoslanec Štefanec: Putin sa snaží rozbiť európsku súdržnosť

BRATISLAVA / Rusko bude požadovať platby za plyn v rubľoch, inak hrozí, že zastaví jeho dodávky. O krokoch Európskej únii porozprával europoslanec Ivan Štefanec.

Európska únia bude konať jednotne 

Európska únia sa v otázke Ruska snaží zachovať jednotu. "Je to podobné ako pri pandémii, aj vtedy sme sa združili a spoločne sme nakupovali vakcíny. Myslím si, že Putin testuje európsku súdržnosť a snaží sa rozdeliť nás. Riešením je spoločný nákup plynu," povedal. 

Štefanec za Putinovým krokom vidí záchranu rubľa. "Všetky sankcie, ktoré sme zaviedli veľmi ovplyvnili hodnotu rubľa. Tieto postupy sú len vydieraním zo strany Ruska a na to nemôžeme pristúpiť," uviedol. Problémom by bola aj nereálna cena plynu, keďže kurz rubľa je veľmi pohyblivý. "Slovensko nemôže zostať ľahostajné, väčšinu plynu stále čerpáme od Rusov. Všetky faktúry máme uhradené ale nevieme, čo sa bude diať," povedal. 

Európsky parlament otvoril diskusiu o dodávateľoch plynu a sleduje aj ďalšie možnosti. "Mnohí za jeho krokmi vidia aj kompletné ukončenie dodávky plynu. Bolo by to kontraproduktívne aj pre Rusko, predaj plynu pre nich znamená väčšinu štátneho rozpočtu," uviedol. Slovensko má výhodu aj svojou veľkosťou. "My predstavujeme len nejaké tri percentá európskej spotreby plynu. Situácia ale ovplyvňuje celkové hospodárstvo," povedal. 

Zrovnoprávnenie fyzického a digitálneho sveta 

Minulý týždeň bola schválená dôležitá dohoda o telefonovaní a prenose dát. "Roamingové poplatky nebudeme platiť ďalších desať rokov. Telefonovanie v Európskej únii bude rovnaké, ceny dát budú dokonca klesať," uviedol. 

Európsky parlament tiež nedávno schválil dôležité zákony pre pravidlá na internete. "Chceme zrovnoprávniť fyzický a digitálny svet. Ľudia budú mať rovnaké práva a povinnosti," povedal. Dôležité je aj zamedzenie šírenia dezinformácií. "Ich šíriteľ bude mať po novom trestnoprávnu zodpovednosť," dodal. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy