Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Najväčší zamestnávateľ na Slovensku zastavuje výrobu, chýbajú súčiastky z Ukrajiny
Zdielať na

Najväčší zamestnávateľ na Slovensku zastavuje výrobu, chýbajú súčiastky z Ukrajiny

BRATISLAVA / Ekonomický dopad ruskej invázie na Ukrajine začína pociťovať aj náš priemysel. Automobilka Volkswagen Slovakia odstavila výrobu, chýbajú jej súčiastky.

Viaceré materiály sú vyrábané u nášho východného suseda, čo so sebou nesie značné problémy. Zatiaľ čo ten s nedostatkom spínačov nebol urgentný, bez káblových zväzkov sa pri páse ďalej pracovať nemôže. "Ide o prvú operáciu pri vkladaní do vozidla. Hneď po zvarení karosérie vložíte do vnútra káble a postupne zapájate komponenty. Ak chýba káblový zväzok, v zásade sa nedá vozidlo začať ani skladovať," vysvetlil výkonný viceprezident Zväzu automobilového priemyslu Pavol Prepiak. 

Viac ako 10-tisíc zamestnancov firmy tak ostane minimálne päť dní doma, za tento čas sa chce spoločnosť postarať o logistické doplnenie dodávateľského reťazca. "Očakávame, že v nasledujúcich týždňoch bude výroba prispôsobovaná v závislosti od situácie zásobovania dielmi s dôrazom na flexibilné riadenie výroby a logistických procesov," uviedla hovorkyňa slovenského Volkswagenu Lucia Kovatovič Makayová.

Problémy ale nemá len nemecký výrobca. "Nitriansky závod Jaguar Land Rover pozastavuje výrobu počas 4. až 6. apríla. Ostatné oddelenia pracujú v štandardnom režime," uviedla manažérka spoločnosti pre firemné záležitosti Miroslava Remenárová. KIA zatiaľ podľa hovorcu Tomáša Potočeka so zastavením prevádzky nepočíta, situáciu ale bude monitorovať.

Najväčším problémom je logistika, neustále bombardovanie a vojenské výpady zabraňujú spoľahlivej preprave. "Do dnes tam čiastočne funguje železničná doprava, hľadá sa množstvo riešení ako výrobky, ktoré sa vyrábajú na Ukrajine, vieme dostať do Európy," uzavrel Prepiak.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy