Polojasno
17°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Miroslav mal zaplatený výlet do Ruska. Cestovka mu odmieta vrátiť peniaze
Zdielať na

Miroslav mal zaplatený výlet do Ruska. Cestovka mu odmieta vrátiť peniaze

ZEMPLÍN / Mal to byť zájazd s manželkou do Moskvy a Petrohradu. Cestovateľ zo Zemplína si výlet kúpil ešte pred vypuknutím vojny. Teraz ale o Rusku nechce ani počuť. Zrušiť zájazd nie je vôbec jednoduché.

"Teraz by som šiel do Ruska? Čo keď by sa dozvedeli, že my sme Slováci, čo im chceme poslať raketový systém... Zájazd som stornoval," povedal Miroslav Jakub. Pán Miroslav si zájazd zakúpil začiatkom februára. Zaplatil zálohu vo výške 2 700 eur. Podľa všetkého ale ani to na storno stačiť nebude. "Upozornil som ich na to, že ministerstvo vydalo vyhlásenie 3. stupňa, že do Ruska neodporúčajú ísť," uviedol Miroslav. 

Slovákom, ktorí už v Rusku sú, ministerstvo odporúča zvážiť bezodkladné opustenie krajiny. Pripomínajú aj narastajúce obmedzenie letov medzi Ruskom a Európou. "Vzhľadom na prijaté a plánované sankcie voči Ruskej federácii dochádza k obmedzeniu finančných a ďalších služieb na celom území Ruskej federácie," povedala riaditeľka komunikačného odboru Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Katarína Králiková. 

Podľa cestovej kancelárie ale odporúčania ministerstva nie sú právne záväzné a neriadia sa nimi argumentujúc, že často ide o politické rozhodnutia. Stanovisko cestovnej kancelárie
"V Rusku samotnom sa nič nedeje z pohľadu cestovania po krajine a realizácie nášho programu. Krajina je otvorená, akurát nie sú lety z EU a treba letieť cez Istanbul. Pohyb po Rusku nie je nijako obmedzený a víza do Ruskej federácie sa normálne vydávajú," podala stanovisko cestovná agentúra. 

"Pritom ešte Rusko nás zapísalo do zoznamu nepriateľských štátov. Boli zrušené swift platby, neviem, aby by sme to tam platili v Rusku. Čo budeme nosiť plné vrecká peňazí? Teraz si nebudem ruble meniť," povedal Miroslav. Cestovná kancelária umožnila termín zájazdu zmeniť alebo si vybrať inú cieľovú destináciu. Tieto možnosti ale Zemplínčan zavrhol. Na situáciu, ako je táto, sa poistiť nedá a keďže cestovka tvrdí, že záväzky si vie splniť na 100%, na rade sú stornopoplatky. "Dali mi storno 3 200 eur," uviedol Miroslav. 

Podľa asociácie cestovných kancelárií služby cestovného ruchu v Ruske fungujú v takej miere ako pred začatím vojny. "O tom, či nastali neodvrátiteľné a mimoriadne okolnosti podľa  §21 v čase odstúpenia od zmluvy, môže rozhodnúť iba súd," povedal generálny tajomník Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr Radoslav Oliver Košík. "Budeme to súdne riešiť, lebo keď ministerstvo dá odporúčanie a to cestovke to nestačí
z Ruska odchádzajú nie také firmy, čo nechcú podporovať agresiu. A naša malá firmička ide robiť biznis do Ruska," dodal Miroslav. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy