Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Európska komisia koná extrémne rýchlo, hovorí jej zástupca na Slovensku
Zdielať na

Európska komisia koná extrémne rýchlo, hovorí jej zástupca na Slovensku

BRATISLAVA / Európska komisia sa snaží reagovať na aktuálnu situáciu u našich východných susedov čo najrýchlejšie, keďže je veľkým hráčom v súčasnom geopolitickom boji. V Ranných novinách sme sa zhovárali s jej zástupcom na Slovensku, Vladimírom Šuchom.

Boje na Ukrajine sa každým dňom stupňujú a pôsobia kontrastne v porovnaní so snahou Ruska o diplomatické riešenie. "Lavrov chce rokovať, ale to, že niekto pošle raketu na pôrodnicu, mi ako rokovanie nepríde. Ženy v pokročilom štádiu tehotenstva utekajú z nemocnice, je to absolútne otrasné a treba to jednoznačne odsúdiť. Nepatrí to medzi normálne krajiny v 21. storočí," uviedol Šucha.

Myslí si, že Putin nebol dostatočne informovaný o sile, ktorá proti nemu vystúpila a k radikálnym činom tak pristupuje, lebo ostatné možnosti zlyhali. "Európska únia hovorí o štyroch či piatich jeho veľkých chybách, jednou z nich je práve to, že podcenil západné krajiny a ľudí na Ukrajine. Veci, ktoré v EÚ zvyčajne trvali rok či dva sa udiali za deň, bezprecedentný útok sa stretol s ešte bezprecedentnejšou reakciou," povedal europolitik.

Spoločenstvo dvadsiatich siedmich štátov v konflikte pôsobí nezvyčajne jednotne a rezolúcie sa schvaľujú v expresnom tempe. "500 miliónov eur šlo na humanitárnu pomoc, ďalších 500 bolo schválených na vojenskú pomoc. To sa nikdy v histórii nestalo, je to takmer neuveriteľné," prekvapene konštatoval.

V istých rýchlych zmenách má prsty aj naša krajina, po stretnutí s prezidentkou Čaputovou a premiérom Hegerom predsedníčka Európskej komisie ich myšlienky zakomponovala do ďalších krokov inštitúcie. "Predseda vlády v stredu spomenul možnú flexibilitu fondov a už v utorok Európska komisia rozhodla v jeho prospech," vyjadril sa Šucha. Pre nás ide o veľký benefit, doteraz nevyčerpané eurofondy môžeme bez právnych opletačiek použiť na riešenie utečeneckého problému, všetky naše výdavky sú navyše plne kryté Európskou úniou.

Najväčšou zbraňou západu sú sankcie, ktoré boli obzvlášť silné a Putina prekvapili. "Nikdy v histórii sveta nikto neuvalil podobné reštrikcie, zafungovali v priebehu niekoľkých hodín. Technologické či obchodné začnú fungovať až o pár týždňov, no zmrazenie financií Ruskej národnej banky nečakali a malo to okamžité účinky," uzavrel šéf Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy