Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Europoslanci odkazujú Slovensku: Keď chcete za eurofondy stavať diaľnice, vyriešte aj problémy v osadách
Zdielať na

Europoslanci odkazujú Slovensku: Keď chcete za eurofondy stavať diaľnice, vyriešte aj problémy v osadách

SLOVENSKO/EÚ / Novembrová misia Európskeho parlamentu zdá sa, môže úplne zmeniť čerpanie eurofondov na Slovensku. Mnohí europoslanci odchádzali doslova zhrození z toho, v akom stave videli ľudí žijúcich v rómskych osadách v 21. storočí. Pritom na riešenie a pomoc týmto ľuďom naposielal Brusel milióny eur. Európska komisia teraz rieši, aby sa čerpanie eurofondov pre Slovensko mohlo naviazať na reálne riešenie rómskej otázky.

Ak budeme na Slovensku chcieť stavať diaľnice, rekonštruovať námestia za eurofondy, budeme musieť konečne začať s dobrými projektami pre rómske osady. “My sa k nim správame ako k etniku, ktoré nepatrí do Európy, ktoré nepatrí na Slovensko, ako k cudzincom a ono to nie je pravda. Tí ľudia medzi nami žijú desiatky, stovky rokov,” hovorí europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová (RE). 

Princíp má byť podobný ako keď Poľsko vyhlásilo takzvané NO GO LGBTI zóny. Odpoveď prišla v podobe stopnutia eurofondov pre tieto oblasti. Poliaci nakoniec ustúpili, zóny bez LGBTI zrušili a čerpanie eurofondov mohlo pokračovať. “Každý štát musí predkladať v súlade a v súčinnosti s rôznymi aktérmi z danej oblasti tieto projekty, musia byť dobre napísané a musia byť schválené Európskou komisiou, tvrdí europoslanec Robert Hajšel (SD). “Aby ľudia s rómskym pôvodom boli lepšie začlenení do našej spoločnosti, aby boli viac tolerovaní, aby mali také isté sociálne výhody ako väčšinové obyvateľstvo,” hovorí europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH, EPP). 

Milióny eur, ktoré už Brusel poslal, nie sú napríklad podľa europoslanca Jurzyca hodnotené správne. Napríklad 64% z hodnotenia tvorí počet obdarených firiem, 35% množstvo poskytnutých peňazí. “To tiež nehovorí veľa o výsledkoch. A potom výsledky. To je len jedno jediné percentíčko z celého hodnotenia. To by malo byť práveže najviac,” hovorí europoslanec Eugen Jurzyca (SaS, ECR). 

“Vždy sa nám stáva, že na konci programového obdobia použijeme na niečo iné, alebo v horšom prípade ich vrátime do rozpočtu Európskej únie,” tvrdí europoslanec Peter Pollák (OĽaNO, EPP). “Kým sa nezmení ten život v rómskej osade, nezmení sa ani život pri tej rómskej osade. Keď bude situácia v tých rómskych osadách horšia, bude horší aj život ľudí, ktorí žijú pri tých rómskych osadách,” hovorí Nicholsonová.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy