Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Jedinečná záležitosť Európskej únie. Občania majú nárok hovoriť o svojich návrhoch a podnetoch
Zdielať na

Jedinečná záležitosť Európskej únie. Občania majú nárok hovoriť o svojich návrhoch a podnetoch

ŠTRASBURG / O budúcnosti Európy môžu pomôcť rozhodovať aj občania. Európsky parlament a Európska komisia sa zaviazali, že budú Európanov viac počúvať, a že sa v rámci svojich právomocí budú týmito odporúčaniami aj zaoberať.

O tom, akým spôsobom chce Európska únia diskutovať s občanmi, prezradil Robert Sermek, vedúci kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku. O svoje skúsenosti sa podelila Petra Karáčová, účastníčka konferencie o budúcnosti Európy. 

Konferencia o budúcnosti Európy predstavuje jedinečnú a vhodnú príležitosť na diskusiu s občanmi o výzvach a prioritách Európy. Je to dlhodobý niekoľkomesačný proces, ktorého základnou myšlienkou je nájsť spôsob, ako zlepšiť fungovanie Európskej únie. Práve po brexite sa Európska únia rozhodla urobiť sebareflexiu. Poslanci sa chceli opýtať ľudí, čo by sa mohlo a malo zmeniť. 

Do konferencie sa mohol pridať cez online platformu takmer každý, kto spĺňal základné kritériá. Táto platforma potom umožňovala ľuďom zdieľať akékoľvek podnety. "Európska únia okrem toho náhodne vybrala stovky občanov, ktorých neskôr pozvala na občianske diskusie," hovorí Robert Sermek. Práve Petra Karáčová bola jednou z nich. Dnes, 1. októbra, sa začína tretia takáto diskusia. Petra sa zúčastnila prvej. "Ja som v prvom paneli zo štyroch. Každý panel zahŕňa dvesto občanov, ktorí boli takto náhodne vybraní, aby bola pokrytá celá demografia a všetky krajiny Únie. Každý panel sa zúčastní na troch konferenciách. Prvá bola v Štrasburgu, druhá bude online niekedy v novembri. Tretia bude v Dubline, v decembri." Prezradila, že bola veľmi prekvapená, že početné skupiny ľudí kompetentní skutočne počúvali. Dávali rôzne návrhy a pripomienky, ktoré sa neskôr zosumarizovali a zhodnotili. 

Konferencia odštartovala v máji a momentálne je v procese získavania podnetov od občanov. "Na jar budúceho roka sa to posunie na vyššiu politickú úroveň. To znamená, že to, čo teraz povedia občania sa sformuluje do odporúčaní a tým sa budú v jarných mesiacoch zaoberať politici, ktorí vypracujú politickú deklaráciu," potvrdil vedúci kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku. Únia by neskôr mala prijať konkrétne zmeny. 

O návrhoch ľudí na konferencii diskutovali priamo tam a nemuseli si dopredu pripraviť žiaden plán. "V našej skupine bolo 6 Holanďanov a dvaja Íri. Potom som tam bola ja a jeden Poliak. Holanďania riešili ich západné problémy a my sme najskôr sedeli v kútiku," spomína s úsmevom na tvári Petra. "Ja som poznamenala, že niektorí z nás majú trochu iné problémy. Napríklad naše priemerné platy a zaostávame," povedala a dodala, že by bolo dobré dorovnať ekonomiky. Ľudia prichádzajú s tisícmi podnetov ako zlepšiť fungovanie Európskej únie. 

"Je ťažké odhadnúť, koľko strán a bodov bude mať politická deklarácia," priznal Robert Sermek. Bude to však určite dokument, ktorý zosumarizuje hlavné body. Neskôr sa bude Európska únia najviac záverov uplatniť v praxi. 

"Je to prvýkrát v histórii, čo sa Únia rozhodla takto zapojiť občanov. Nebude sa to pravidelne opakovať. Trúfam si povedať, že to je jedinečná záležitosť," dodal. Dúfa taktiež, že sa fungovanie Únie zlepší a ďalšia konferencia nebude potrebná. Výsledky konferencie by mali byť známe približne na konci prvého polroka 2022. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy