Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Správa z Európskeho parlamentu: Homosexuálne manželstvá a partnerstvá musí uznávať celá Európska únia
Zdielať na

Správa z Európskeho parlamentu: Homosexuálne manželstvá a partnerstvá musí uznávať celá Európska únia

EÚ/SLOVENSKO / S manželmi a partnermi rovnakého pohlavia by sa podľa europoslancov malo zaobchádzať rovnako ako s manželmi opačného pohlavia, v celej Európskej únii. Pokiaľ partneri rovnakého pohlavia majú dieťa, to je právne zviazané iba s jedným z nich, kde pri jeho úmrtí príde dieťa z pohľadu štátu o oboch rodičov. Môže za to rozdielna legislatíva.

Už v minulosti sa Európsky parlament niekoľkokrát dotkol tejto témy, ako napríklad vyhlásením územia Európskej únie za LGBTI voľnú zónu, išlo ale iba o nelegislatívne vyhlásenie. Nariadiť to jednoducho nechce a podľa mnohých europoslancov ani nemôže. "Obávam sa, že to môže byť kontraproduktívne, že také štáty, kde spoločnosť je zásadne proti, tak potrebujú ešte veľa diskusie," vyjadril sa aj europoslanec Martin Hojsík. Podľa europoslanca Eugena Jurzyca to môže naraziť na odpor v niektorých štátoch a vyvolať zbytočnú polemiku a emócie, ktoré sa potom môžu otočiť proti Európskej únii. Na to, aby členské krajiny museli legislatívu prijať, muselo by ísť už o smernicu odobrenú plénom. V súčasnosti majú europoslanci v rukách zatiaľ rozhodnutie Súdneho dvora Európskej únie.

"Malo by platiť, že keď ste raz otcom alebo matkou v jednom štáte, tak rodičom ste aj keď sa presťahujete do iného štátu Európskej únie, " konštatoval europoslanec Robert Hajšel. Nadviazal na neho aj europoslanec Michal Šimečka: "Aby sa nestalo, že pri tom voľnom pohybe osôb, ktorý je teda fundament nášho európskeho priestoru, sa funkčná rodina v jednom štáte stane nejakým nefunkčným rudimentom v inom štáte." 

Uznesenie vyzýva členské krajiny, aby prijali za zákonných rodičov tie dospelé osoby, ktoré sú uvedené v rodnom liste dieťaťa. Lenže členské krajiny to budú musieť urobiť dobrovoľne. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy