Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ktoré vakcíny bude covid pas uznávať? Nový návrh v europarlamente počíta len s registrovanými
Zdielať na

Ktoré vakcíny bude covid pas uznávať? Nový návrh v europarlamente počíta len s registrovanými

BRUSEL / Európska komisia chce, aby sa členské krajiny samé rozhodli, ktoré vakcíny budú akceptovať v takzvaných covid pasoch. Lenže v Európskom parlamente sa mimoriadne objavil protinávrh, podľa ktorého by sa mali uznávať iba registrované vakcíny Európskou liekovou agentúrou. Ak by tento návrh prešiel, podľa mnohých europoslancov by sme tým absolútne ochromili turizmus, ktorý potrebuje únia akútne dostať späť na nohy.

Naši južní susedia už teraz vo veľkom očkujú napríklad Sputnikom, alebo čínskym Sinopharmom. A zaočkovaných ľudí nie je málo.

"Milión maďarských občanov, vyše milióna, ktorí sú zaočkovaní neregistrovanou vakcínou, teda Sputnikom alebo čínskych sinopharmom a samozrejme nikto nechce, aby boli v EÚ diskriminovaní," uviedol poslanec Európskeho parlamentu Michal Šimečka.

Lenže podľa návrhu, ktorý sa dostal do Európskeho parlamentu by skomplikoval cestovanie práve tejto skupine ľudí. A teda možno aj Slovákom, ak by sme Sputnikom začali očkovať.

"Je nespravodlivé, aby občania únie, ktorým Európska komisia nedokázala zabezpečiť dostatok registrovaných vakcín nedostali kovid pas len preto, že sa kvôli ochrane svojho zdravia nechali zaočkovať napríklad Sputnikom," skonštatoval europoslanec Peter Pollák.

Množstvo europoslancov už teraz avizuje, že tento mimoriadny pozmeňovák od europoslancov prevažne zo starých členských krajín nepodporí, pretože by sa tým rapídne skomplikoval sektor turizmu. Rozlúsknuť sa to má práve tento týždeň.

"Je potrebné zachrániť túto sezónu a je nutné hovoriť aj o opatreniach, ktoré sú neštandardné. Napríklad v Česku, Nemecku, Rakúsku podstatne znížili daň z pridanej hodnoty práve pre reštauračné a stravovacie služby," myslí si europoslanec Ivan Štefanec.

Práve na záchranu turizmu Brusel cez svoje schémy pripravuje dodatočné desiatky milióny eur, po ktorých budú môcť členské krajiny siahnuť.

"Potom je to na tých jednotlivých členských štátoch, nakoľko to pochopia, že toto je to akútne, toto je to veľmi dôležité čo majú robiť," uzavrela europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy