Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Do Ruska už smerujú dávky Sputnik V na kontrolu, po vakcínu si prišlo auto s rakúskymi značkami
Zdielať na

Do Ruska už smerujú dávky Sputnik V na kontrolu, po vakcínu si prišlo auto s rakúskymi značkami

ŠARIŠSKÉ MICHALANY / Stovky ruských vakcín Sputnik V už smerujú k výrobcovi. Rusko si totiž vyžiadalo vzorky vakcíny, ktorú máme na Slovensku na kontrolu vo vlastnom laboratóriu. Ide o 300 ampuliek z prvej a 300 ampuliek z druhej dávky. Vakcíny smerujúce do Moskvy opustili areál Imuny pred niekoľkými hodinami. Bol pri tom aj Vlado Jurek.

600 ruských vakcín naložili v stredu ráno, areál Imuny opustila dodávka s rakúskymi evidenčnými číslami. Naloženie nákladu smerujúceho do Moskvy nám po telefóne oficiálne potvrdil aj generálny riaditeľ Imuny. Aj to, že po vakcíny prišla špedičná firma z Viedne, ktorá vakcíny doručí výrobcovi.

V Imune zabezpečili vzorkovanie. To znamená, že bolo presne dané, ktorá vakcína, z ktorej škatule bola vybratá. Preprava musí byť zabezpečená pri teplotách nižších ako mínus 18 stupňov Celzia. Teda v aute s chladiarenským vybavením a v termoboxoch. 600 ruských vakcín sa zmestilo do dvoch škatúľ o veľkosti tých od topánok.

Vzorky budú kontrolovať Rusi

Rusi si vyžiadali od Slovenska vzorky vakcín na kontrolu vo svojom vlastnom laboratóriu. V diskusnej relácii Na Telo plus to povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Ako uviedol, ruská strana si vo štvrtok odvezie 600 dávok vakcíny, 300 z prvej dávky a 300 z druhej na svoju vlastnú kontrolu.

"Vypýtali si mesiac na to, to aby si to skontrolovali sami vo svojej réžii," povedal šéf rezortu zdravotníctva. Definitívne rozhodnutie o očkovaní ruskou vakcínou Sputnik V na Slovensku podľa neho padne až po tejto skúške. Výsledky z Maďarského laboratória by mali byť do niekoľkých dní.

"Verím tomu, že v najbližších hodinách budem oficiálne informovaný o liste, ktorý dostal pán minister financií od ruskej strany, kde nám povolili zverejnenie zmluvy," doplnil Lengvarský. Ako uviedol, zmluva bude zverejnená v Centrálnom registri zmlúv. Dodal tiež, že ruská strana na videokonferencii s ministerstvom prisľúbila, že dodá chýbajúce informácie z dokumentácie k vakcíne.

Očkovanie ruskou vakcínou je v nedohľadne 

​Očkovanie ruskou vakcínou Sputnik je na Slovensku stále v nedohľadne. Zatiaľ stále nemáme ani výsledky sľúbenej kontroly v maďarskom akreditovanom laboratóriu. Navyše, Rusko si od Slovenska vyžiadalo 600 dávok vakcíny na preskúmanie, ktoré má trvať mesiac. Novinkou je stanovisko brazílskeho štátneho úradu na kontrolu liečiv, ktoré je veľmi podobné vyjadreniu nášho ŠÚKL. Ruská strana im nedodala dostatok podkladov a informácií na to, aby mohli odporučiť používanie vakcíny. 

Rusko pritom žiadalo vrátenie vakcín začiatkom mesiaca. Dva kamióny s maďarskými evidenčnými číslami prišli ešte pred dvomi týždňami v pondelok. Maďarskí vodiči mali objednávku - odviezť do Budapešti všetky ruské vakcíny.  "My sme ich samozrejme odmietli a povedali sme, že vakcína, ktorá je majetkom štátu a my máme za ňu zodpovednosť, tak musí prejsť normálne odovzdávacím konaním," konštatoval v minulosti predseda predstavenstva Imuna Pharm Juraj Kamarás.

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) podľa informácií Denníka N vo štvrtok opäť cestuje do Maďarska. Spoločnosť mu bude robiť poslanec OĽaNO György Gyimesi, ktorý by bol rád, keby sa slovenskí občania mohli očkovať v Maďarsku. Poslanec ho sprevádzal aj pri jeho ceste do Budapešti 9. apríla. 

Minister financií Igor Matovič odmietol po rokovaní vlády komentovať situáciu s ruskými vakcínami Spunik V: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy