Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Generálny prokurátor Maroš Žilinka podá návrh na disciplinárne konanie Petrovi Kyselovi
Zdielať na

Generálny prokurátor Maroš Žilinka podá návrh na disciplinárne konanie Petrovi Kyselovi

BRATISLAVA / Generálny prokurátor Maroš Žilinka podá návrh na disciplinárne konanie voči prokurátorovi Úradu špeciálnej prokuratúry Petrovi Kyselovi. Návrh sa týka nečinnosti prokurátora pri vybavovaní žiadosti o prepustenie obvineného Jozefa Reháka.

O podaní návrhu informoval na svojej sociálnej sieti generálny prokurátor Maroš Žilinka. Podľa jeho zistení išlo zo strany prokurátora Kysela išlo o nedostatky pri plnení svojich pracovných povinností.

Generálny prokurátor si naštudoval podklady v trestnej veci obvineného Jozefa Reháka. "Generálny prokurátor Slovenskej republiky Maroš Žilinka sa po oboznámení s relevantnými podkladmi v trestnej veci obvineného PhDr. J. R. pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a zločin prijímania úplatku, nestotožnil so spôsobom vybavenia nedostatkov v postupe prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky JUDr. P. K. pri rozhodovaní o žiadosti obvineného o prepustenie z väzby na slobodu, pohovorom vykonaným špeciálnym prokurátorom," uvádza na sociálnej sieti generálny prokurátor Maroš Žilinka. Podľa Žilinkového úsudku sa toto konanie nemôže vybaviť iba pohovorom: "Generálny prokurátor po zohľadnení všetkých okolností nezdieľa názor, že zo strany prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry išlo o nedostatky pri plnení služobných povinností menšieho významu, ktoré možno vybaviť pohovorom." Naopak, nečinnosť prokurátora pri vybavovaní žiadosti obvineného o prepustenie z väzby na slobodu po dobu takmer dvoch mesiacov, považuje generálny prokurátor za závažnú a pasívny prístup prokurátora za zjavné rezignovanie na zákonnú povinnosť vybavovať väzobné veci prednostne a urýchlene. Generálny prokurátor preto využije svoju disciplinárnu právomoc a pre porušenie povinností prokurátora podá návrh na začatie disciplinárneho konania prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry JUDr. P. K. "Vyvodzovanie zodpovednosti prokurátorov za porušenie povinností a uplatňovanie práva dovnútra prokuratúry považujem za nevyhnutný predpoklad budovania prokuratúry ako dôveryhodného orgánu. Dôrazne však odmietam verejné prejavy zastrašovania a vyhrážania sa prokurátorom pre ich prácu,“ zdôraznil M. Žilinka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy