Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Poľské samosprávy vytvárajú no-go zóny pre LGBTI komunitu, únia im stopne eurofondy
Zdielať na

Poľské samosprávy vytvárajú no-go zóny pre LGBTI komunitu, únia im stopne eurofondy

SLOVENSKO / Po tom, čo v desiatkach poľských miest vznikli tzv. NO GO zóny pre LGBTI ľudí, ako odpoveď prichádza z Európskeho parlamentu vyhlásenie celej Európskej únie za voľnú LGBTI zónu. Uznesenie prešlo v pléne veľkou väčšinou a europoslanci ostro vystupujú proti krokom niektorých miest, ktoré finančne podporujú organizácie bojujúce proti tejto komunite. Brusel im zas na oplátku prestal vyplácať eurofondy v rámci programu partnerských miest.

Už sú to dva roky odkedy sa prvý poľský okres vyhlásil za akúsi zónu bez takzvanej LGBTI ideológie, čo sa väčšine europoslancov nepozdáva. “Ale to nie je ideológia. Sexuálna orientácia je identita. To ako keby ste povedali, že do mesta majú zákaz vstupu ryšavé ženy. Európska únia je postavená na princípoch slobody a tolerancie,” vyhlásil europoslanec Martin Hojsík (PS/RE). 

Od marca 2019 prijala viac ako stovka miestnych samospráv v Poľsku na úrovni obcí, okresov či vojvodstiev uznesenia, prostredníctvom ktorých sa vyhlásili za tzv. zónu bez LGBTI. Miestne samosprávy by sa podľa nich mali zdržať konania, ktorým by podporili toleranciu voči tejto komunite. “Špeciálne sa to týka Poľska, ale nielen Poľska, kde LGBTI komunita zažíva nenávistné kampane, zažíva útoky, zažíva pošliapavanie ich dôstojnosti,” poznamenal europoslanec Michal Šimečka (PS/RE). 

Podľa europoslancov sa však niečo podobné začína diať aj v Maďarsku. Jedným zo spoluautorov rezolúcie, podľa ktorej sa celá Európska únia vyhlasuje za zónu slobody, je aj slovenský europoslanec. “Je mi až ľúto, že potrebujeme opäť takýmto spôsobom riešiť, pretože sa to spochybňuje vo viacerých častiach Európskej únie,” reagoval europoslanec Vladimír Bilčík (Spolu/EPP). 

“Európska únia je priestor, v ktorom takéto zóny nemôžu exitovať,” vyjadril sa europoslanec Eugen Jurzyca (SaS/ECR). Brusel tak podľa rezolúcie chce začať využívať svoje možnosti na to, aby mestá či samosprávy vyhlasujúce tieto no-go zóny, nemohli čerpať eurofondy zo spoločnej, európskej kasy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy