Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Aké bude leto a čo nás čaká na jeseň? Uznávaný vedec varuje pred vojnou mutantov
Zdielať na

Aké bude leto a čo nás čaká na jeseň? Uznávaný vedec varuje pred vojnou mutantov

BRATISLAVA / Aké bude leto a čo nás čaká na jeseň? Niektorí vedci sú optimisti a tvrdia, že leto bude aspoň také dobré ako to minulé. Viacerí odborníci nás však varujú pred jeseňou, ktorú uznávaný česko-slovenský vedec nazval Fáza 2: Vojna mutantov.

"Pokiaľ to nebudeme systematicky sledovať a úpravu genotipizovať, tak si myslím, že žiadne leto nebude," upozorňuje Marián Hajdúch, molekulárny a translačný medicínsky biológ, Palackého univerzita Olomouc. Tak Slovensko ako aj Česko teraz zaznamenáva prvé prípady juhoafrickej mutácie koronavírusu. Tento vírus ich má však v talóne omnoho viac. Rumunsko tento týždeň oznámilo prípad brazílskej mutácie. Doteraz vedci objavili už viac ako 500-tisíc mutácií koronavírusu a denne pribúdajú ďalšie. Len pár však ovplyvní vývoj pandémie. U nás to bola najmä česká mutácia a britská. Teraz však obe krajiny straší juhoafrická verzia. "Tie varianty spôsobili obrovský nárast infikovaných a nárast v nemocniciach. Dobrá správa je, že mnohé krajiny to zvládli," vyjadril sa Pavol Čekan, biochemik, riaditeľ Multiplexdx.


U nás však ako veľký problém vedci hodnotia plošné testovanie antigénmi, ktoré nezachytáva nižšie vírusové nálože. Hoci podľa výskumu tímu Mariána Hajdúcha sa ukazuje, že infekčnosť človeka s vysokou náložou, je len o málo vyššia ako toho s nízkou. "Ľudia, ktorí majú "ct" pod 25 - teda obrovská vírusová nálož, nakazia 29 percent svojich primárnych kontaktov a tí, ktorí majú 35 a viac, čiže veľmi nízku vírusovú nálož, nakazí 24 percent tých kontaktov," ozrejmil Hajdúch.


Okrem toho sa mutácie šíria rýchlejšie a sú aj infekčnejšie, čím sa stáva plošné testovanie ešte viac nebezpečným. "Končí nám epidémia fáza 1, pripravme sa na epidémiu fáza 2. Pracovne tomu hovorím - vojna mutantov. A to nás zrejme v jeseni aj čaká a na to sa skrátka musíme aj pripraviť," upozorňuje Hajdúch. Práve nepripravenosť sa nám vypomstila v zime, keď sme si v lete užívali. "Teraz nastal čas, pripraviť sa na jeseň, dôležitá nielen pre ďalší rok, ale aj na 3 až 4 roky dopredu," skonštatoval Peter Stachura, štátny tajomník ministerstva zdravotníctva SR.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy