Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Špecializovaný trestný súd rozhodol. Šéf SIS Vladimír Pčolinský ide do väzby
Zdielať na

Špecializovaný trestný súd rozhodol. Šéf SIS Vladimír Pčolinský ide do väzby

PEZINOK / Pred Špecializovaný trestný súd sa postavil jeden z najvplyvnejších ľudí, a to šéf Slovenskej informačnej služby Vladimír Pčolinský. Ide o prvého nominanta Matovičovej vlády, ktorý môže skončiť väzobne stíhaný.

Vo večerných hodinách Špecializovaný trestný súd rozhodol o tom, že elitný predstaviteľ terajšej vlády ostáva vo väzbe.  Obavy boli tak z ovplyvňovania svedkov alebo marenia objasňovania skutočností trestného stíhania či pokračovania v trestnej činnosti. "Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu rozhodol o vzatí do väzby Ing. V.P. Dôvodom väzby je obava z ovplyvňovania svedkov a pokračovania v trestnej činnosti, teda kolúzna a preventívna väzba. Súd zamietol žiadosť obvineného o nahradenie väzby dohľadom probačného a mediačného úradníka," informovala hovorkyňa súdu Katarína Kudjaková.

Keďže Pčolinský voči väzobnému stíhaniu podal sťažnosť, rozsudok ešte nie je právoplatný a posledné slovo bude mať Najvyšší súd. 

Policajná eskorta priviezla Pčolinského do budovy Špecializovaného trestného súdu pred pol desiatou. Nominanta strany Sme rodina  zadržala Národná kriminálna agentúra vo štvrtok v skorých ranných hodinách. Následne ho obvinila z korupcie. V piatok dopoludnia polícia vypočúvala kvôli Pčolinskému aj advokáta Zoroslava Kollára. 

Právna zástupkyňa a bývalá elitná prokurátorka Eva Mišíková pred samotným rozhodnutím Špecializovaného trestného súdu na otázku TV JOJ, či je dostatok dôkazov na vzatie do väzby, uviedla, že nemala možnosť sa pozrieť do samotného spisu. "My sme sa nemali možnosť oboznámiť sa (so spisom) pretože nám vyšetrovateľ odmietol uplatniť právo nazrieť do spisu bez toho, aby to odôvodnil," uviedla Mišíková, ktorá zároveň dodala, že zápisnice z výpovedí kajúcnikov taktiež nemohla vidieť. Možnú finančnú záruku obhajkyňa vylúčila kvôli kolúznym dôvodom väzby a "vzhľadom na osoby, ktoré vypovedajú o kolúznom dôvode väzby." 

Podľa Mišíkovej iné dôkazy ako výpovede námestníka SIS Borisa Beňu a bývalého šéfa kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovíta Makóa nie sú. Rovnaký argument použili v sobotu čelní predstavitelia Sme rodina, Milan Krajniak a Boris Kollár. Úrad špeciálnej prokuratúry ich pritom nepriamo vyzval k zdržanlivosti. Ako informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová, takéto vyjadrenia potom "zbytočne" vytvárajú tlak na orgány činné v trestnom konaní a na súd a pôsobia kontraproduktívne.

Pčolinský sa vzdal funkcie v SIS

​Po vypočutí pred Špecializovaným trestným súdom uviedla Mišíková, že Pčolinský napísal v Pezinku žiadosť prezidentke a vláde. V ňom sa podľa jej slov vzdáva funkcie šéfa SIS a chce sa stiahnuť z verejného života. K akému dátumu sa vzdáva nie je jasné. "To nesúvisí s otázkou viny alebo neviny.... Asi sa zamyslel nad tým či má zmyseľ ďalej fungovať vo verejnom živote,"  informovala Mišíková.

Mišíková taktiež zo svojej praxe pripomenula, že pri príprave takéhoto trestného stíhania by prokurátori mali byť obozretnejší. Súd podľa nej preukázal ako dôkazy len výpovede Beňu a Makóa. "Vypovedajú tak, aby si zabezpečili určitú beztrestnosť alebo znížili trest. Tieto výpovede je potrebné verifikovať tak, aby potvrdzovali tvrdenia,"  okomentovala bývalá elitná prokurátorka. Samotný Pčolinský pritom pred súdom nebol zbavený mlčanlivosti. Podľa dozorujúceho prokurátora bol Pčolinský pred súdom oboznámený s tým, že v prípade, že je obvinený má právo na svoju obhajobu akokoľvek sa brániť. "Čisto všetky otázky, ktoré boli dávané a spôsobom akým boli, boli smerované len k tomu, aby sa vyjadril ku skutku a trestnej činnosti, ktorá bola zameraná predovšetkým na prijímanie úplatku a s tým súvisiace zneužívanie právomoci verejného činiteľa," vysvetlil po pojednávaní dozorujúci prokurátor Peter Kyseľ.

Advokátka tiež potvrdila, že Vladimír Pčolinský ešte ako riaditeľ SIS vo februári tohto roka podal na Úrad inšpekčnej služby trestné oznámenie. Nekonkretizovala, čo bolo predmetom trestného oznámenia, keďže je viazaná mlčanlivosťou. Uviedla však, že sa to týka tohto prípadu a aj ďalších. "Je to údajne trestné oznámenie, ktoré bolo dávané z nejakých dôvodov. Ja ho momentálne nemám ako súčasť vyšetrovacieho spisu. Bolo predkladané až pri výsluchu obvineného. Budeme musieť preskúmať či sa jedná o totožné podanie a akým spôsobom s nim bolo naložené,"  uviedol dozorujúci prokurátor.

Obvinenie Pčolinského z údajnej korupcie v súvislosti s úplacaním zo strany Zoroslava Kollára prišlo v čase, keď sa veľkopodnikateľ Kollár chcel dostať po štyroch mesiacoch z väzby. O braní úplatku svedčí proti dvojici iná dvojica. Trestne stíhaný a kajúcnik polície Boris Beňa a trestne stíhaný a tiež kajúcnik exriaditeľ daňových kriminalistov Ľudovít Makó. Vypovedajú o 40 tisíckach vyplatených za to, že sa Kollár údajne zbaví utajeného sledovania tajnou službou. Jeho advokát tvrdí, že podnikateľ šéfa SIS nikdy ani len nestretol.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy