Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
SIS reaguje na prípad obvinenia Pčolinskeho: Zbavenie mlčanlivosti? Áno!
Zdielať na

SIS reaguje na prípad obvinenia Pčolinskeho: Zbavenie mlčanlivosti? Áno!

BRATISLAVA / Slovenská informačná služba reaguje na prípad obvinenia jej šéfa Vladimíra Pčolinského. Reaguje tak na vyjadrenia obhajkyne Pčolinského, elitnej vyšetrovateľky Evy Mišíkovej. V prípade padlo aj trestné oznámenie.

"Vzhľadom na medializáciu okolností spojených s oslobodzovaním od povinnosti mlčanlivosti riaditeľa Slovenskej informačnej služby Ing. Vladimíra Pčolinského, PhD. Slovenská informačná služba ubezpečuje, že je v súlade so zákonom pripravená okamžite poskytnúť prezidentke Slovenskej republiky Zuzane Čaputovej ako orgánu oprávnenému na rozhodovanie o jeho oslobodení svoje súhlasné stanovisko.
Slovenská informačná služba zároveň ako štátny orgán zodpovedný za ochranu utajovaných skutočností vo svojej pôsobnosti považuje za nevyhnutné poskytnúť aj verejnosti svoje stanovisko vo veci oslobodenia od povinnosti zachovávať mlčanlivosť o utajovaných skutočnostiach, pričom tak urobí po tom, čo predloží všetky relevantné informácie o aktuálnej situácii Osobitnému kontrolnému výboru Národnej rady Slovenskej republiky na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby, ktorého mimoriadne zasadnutie bolo zvolané na 15. marca 2021," napísala v stanovisku Slovenská informačná služba.

"Za desiatky rokov praxe som nezažila, aby vyšetrovacie orgány vypočúvali osoby z prostredia SIS bez nutného zbavenia mlčanlivosti," uviedla v piatok advokáta Vladimíra Pčolinského Eva Mišíková. Mišíková, ktorá vedie obhajobu obvineného šéfa SIS Vladimíra Pčolinského tvrdí, že SIS podala pre toto konanie pred asi tromi týždňami trestné oznámenie. K dnešnému dňu orgány činné v trestnom konaní nepodali prezidentke žiadosť o zbavenie mlčanlivosti obvineného Pčolinského pre obvinenie z brania úplatku. Rovnaký argument použili aj Boris Kollár s Milanom Krajniakom.  "Prezidentka tak môže urobiť iba na základe žiadosti orgánov činných v trestnom konaní a takúto žiadosť zatiaľ nedostala," uviedol hovorca prezidentky Martin Strižinec. 

Podľa informácií TV JOJ Mišíková bude namietať aj údajnú skutočnosť, že zbavený mlčanlivosti dodnes nie je ani trestne stíhaný námestník SIS Boris Beňa, stíhaný v korupčnom prípade známom ako Judáš a ktorý vypovedá ako kajúcnik aj na svojho šéfa Pčolinského aj proti Zoroslavovi Kollárovi. Beňa sa po tomto svedectve chce dostať na slobodu. Jeho obhajca nevidí dôvod, prečo by polícia potrebovala na výsluchy stíhaných siskárov zbavenie ich mlčanlivosti. "Páchanie trestnej činnosti nespadá do kompetencie ani príslušníkov SIS ani príslušníkov Policajného zboru," vysvetlil advokát Peter Kubina. 

Podľa Mišíkovej aj samotná služba pre konanie vyšetrovateľov podala trestné oznámenie, čo SIS zatiaľ oficiálne nepotvrdila. K prípadu nezverejňuje informácie ani dozorový prokurátor. "K prebiehajúcim vykonávaným úkonom sa Úrad špeciálnej prokuratúry nebude vyjadrovať," uviedla v stanovisku hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová. 

Úrad špeciálnej prokuratúry vyzval verejne činné osoby, aby sa zdržali verejných vyjadrení na adresu orgánov činných v trestnom konaní bez znalosti spisu, relevantnej právnej úpravy a súdnej praxe. Ako informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová, takéto vyjadrenia potom "zbytočne" vytvárajú tlak na orgány činné v trestnom konaní a na súd a pôsobia kontraproduktívne.

"Pokiaľ sa v tejto súvislosti spomína prípad ,gorila´, tak vôbec nejde o priliehavé prirovnanie, pričom práve aj v tejto kauze bol pri problematike mlčanlivosti zaznamenaný sporný postup Slovenskej informačnej služby," dodala Tökölyová. 

Bližšie informácie k prípadu zo strany SIS tak budú v pondelok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy