Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Obyvatelia na slovensko-ukrajinskej hranici sú zúfalí. Problematické je pre nich cestovanie za očkovaním
Zdielať na

Obyvatelia na slovensko-ukrajinskej hranici sú zúfalí. Problematické je pre nich cestovanie za očkovaním

ULIČSKÁ DOLINA / Tu je iný svet a bez auta nemáte šancu - to slová ľudí zo slovensko–ukrajinského pohraničia. Záujem o očkovanie je tam podľa starostov veľký, no mnohí sa nevedia zaregistrovať, iní nemajú vôbec pripojenie na internet a pre ďalších je problémom cestovanie. Starostovia odľahlých obcí preto prišli s nápadom, aby ich dôchodcovia necestovali za vakcínami, ale aby to bolo naopak.

V Uliči, obci pri slovensko – ukrajinskej hranici majú ľudia o očkovanie záujem, no odrádza ich cestovanie. "Tu takisto ľudia žijú, nielen v Humennom, Snine a Košiciach,"  okomentoval miestny obyvateľ Uličské Krivé problém.


Vôbec pritom nejde o pár kilometrov ale o veľké vzdialenosti. "Tí ľudia sa registrujú, ale očkovanie prebieha v Prešove a v Košiciach vzdialených 140 km," uviedol starosta obce Ulič Ján Holinka.

"Tu autobus ide ráno a poobede prídete, niekto auto má, niekto nie," opísala miestna.



Starosta obce preto prišiel s nápadom zorganizovať takzvané výjazdové očkovanie. Spísal zoznam ľudí z obce nad 60 a 70 rokov, ktorí by sa chceli dať zaočkovať. Záujemcov bolo vyše sto. "Väčšina z týchto ľudí, ktorých nahlásil, sú bez internetu, nemajú príbuzných mladých, ktorí by ich nahlásili, mnohí sú imobilní, ťažko chodiaci," poznamenal konateľ nemocnice Snina Andrej Kulan.

"V týchto obciach ako sme my, by sa to dalo riešiť, lebo tu máme aj zdravotné strediská,"  myslí si starosta Holinka.


S požiadavkou očkovať priamo v obci sa obrátil aj na vedenie nemocnice v Snine a iniciatívu starostov rieši už aj rezort zdravotníctva. "Z našej strany je ochota, pretože z Uličskej doliny je veľká vzdialenosť," uviedol Kulan zo sninskej nemocnice.

"Tu je iný svet, bez auta je tu človek hotový," okomentoval miestny obyvateľ.

Výjazdové očkovacie tímy aktuálne očkujú v zariadeniach sociálnych služieb, kde očkovanie stále prebieha a patrí medzi prioritné. Rezort zdravotníctva zdôrazňuje, že seniori sú zraniteľnou skupinou ľudí, ktorú je potrebné chrániť medzi prvými.

"Následne výjazdové očkovacie tímy sa môžu využiť v teréne tam, kde najviac pomôžu. Faktom, ktorý bude na uvedené tiež vplývať, je množstvo vakcín, ktoré v aktuálnom čase v našej krajine máme," informovala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

"Stále je lepšie logistiku lekára a sestry ako zabezpečiť logistiku 100 ľudí," poznamenal starosta Holinka.


"Bolo by dobré, ak by tá aktivita z jeho a z našej strany bola úspešná, aby sme týmto ľuďom pomohli," uzavrel konateľ sninskej nemocnice Kulan.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy