Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Prevoz pacientov s COVID-19 do Nemecka vzbudil množstvo otázok, ministerstvo podozrievajú z protekcie
Zdielať na

Prevoz pacientov s COVID-19 do Nemecka vzbudil množstvo otázok, ministerstvo podozrievajú z protekcie

SLOVENSKO/SVET / Pacienti s ochorením Covid-19, ktorých zo Slovenska previezli do Nemecka, sa majú lepšie. Potvrdil to rezort zdravotníctva, ktorý sa snaží vyvrátiť pochybnosti o tom, či boli prevozy efektívne. Podľa akého kľúča však vyberajú pacientov na prevoz? Prečo leteli dvaja pacienti v dvoch lietadlách?

Momentálne je 5 slovenských pacientov s Covid-19 v kritickom stave v Poľsku a traja v Nemecku. Práve prevoz do Nemecka vzbudil množstvo otázok. Mnohí sa pozastavili aj nad tým, či je ekonomické prevážať jedného pacienta lietadlom, ktoré dokáže odviezť viacerých. "Pôvodne mali letieť dvaja pacienti. Jednému pacientovi sa ale prilepšilo, bolo možné ho odpojiť od umelej pľúcnej ventilácie z hľadiska lepšieho zdravotného stavu. Preto následne sme sa rozhodli tohto pacienta do Nemecka neposielať," priblížila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

Nielen na sociálnych sieťach sa ľudia pýtali, prečo a podľa čoho vyberali pacientov na prevoz. Ministerstvo podozrievali z protekcie.
"Myslím si, že by verejnosť si zaslúžila aj zodpovedať, podľa čoho týchto pacientov vyberajú, pretože sami vidíme, že denne nám zomiera vyše sto pacientov," uviedol člen krízového štábu Peter Visolajský. 

Kvôli ochrane osobných údajov ministerstvo o pacientovi nič nezverejňuje. Že by išlo o prominentov však vylučuje. "Absolútne nemôžeme hovoriť o tom, že dochádza k nejakej selekcii na základe toho, že či je niekto prominent alebo nie, určite nie. Tá možnosť je pre každého pacienta, ktorý je v kritickom stave a je možný prevoz do zahraničia na takúto ďalekú cestu," vysvetlil štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Peter Stachura. "My rovnako pristupujeme ku všetkým pacientom na Slovensku a snažíme sa im poskytnúť šancu na uzdravenie," povedala Eliášová. 

Kto a ako teda určuje, ktorý pacient poletí a prečo? Faktom je, že voľných lôžok pre pacientov na umelej pľúcnej ventilácii je u nás málo. "Musíme myslieť dopredu. Situácia sa môže aj nečakane zhoršiť. Ak by narástol počet pacientov, ktorí by potrebovali podporu umelej pľúcnej ventilácie, potrebujeme mať voľné kapacity na to, aby sme ich mohli okamžite hospitalizovať," doplnila Eliášová. 

Čiže samotný fakt, že prevezieme zopár pacientov slúži na to, aby sme uvoľnili lôžka. O tom, ktorý pacient poletí teda rozhodujú nemocnice a ich lekári, podľa obsadenosti lôžok. Posiela sa pacient, ktorý má šancu na prežitie. Spoločenské postavenie či bankové konto tu nerozhoduje. "Prevážame len tých, ktorí sú stabilizovaní, ktorí takýto prevoz zvládnu, ktorých rodina pochopí, ten rozmer, že prečo teda sa takéto niečo deje, že potrebujeme proste tie kapacity nastaviť pre ďalších pacientov," dodala Eliášová. 

Nemecko nám podľa ministerstva garantuje 20 lôžok. V najbližších dňoch tam teda pravdepodobne poletia ďalší pacienti v kritickom stave.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy