Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Prevoz covidového pacienta vládnym špeciálom: Prečo sa nepomôže viacerým naraz?
Zdielať na

Prevoz covidového pacienta vládnym špeciálom: Prečo sa nepomôže viacerým naraz?

BRATISLAVA / Vládny špeciál sa pri prevoze covidového pacienta z Bratislavy do Nemecka nalietal viac, než by ktokoľvek čakal. Bolo to ešte v sobotu, keď pacienta vo vážnom stave prepravili do nemocnice v Dortmunde. Informácie TV JOJ o tom, ako celý let prebiehal, nám v utorok popoludní potvrdili aj zodpovedné orgány. Otázniky tak nevisia iba nad tým, že vo vládnom airbuse bol len jeden pacient.

Sobota, 13 hodín, Bratislava. Pacient na pľúcnej ventilácii vládnym špeciálom putuje do Dortmundu. V opatere záchranárky a lekára z Košíc. Ľudia, ktorí prevoz sledovali, si najprv mysleli, že lietadlo s pacientom letelo trasu Bratislava - Dortmund, Dortmund - Bratislava. V skutočnosti to však bolo omnoho komplikovanejšie. "Áno, vzhľadom na časové súvislosti lekár a záchranárka nastupovali do lietadla v Košiciach," uviedol hovorca košickej záchranky Viktor Wurm.


Čiže vládny špeciál najprv letel do Košíc pre dvojčlenný zdravotnícky personál. Vrátil sa do Bratislavy, kde ďalší záchranári pacienta priviezli na letisko, aby ho košická posádka mohla bezpečne prepraviť. Po vyložení v Dortmunde lietadlo pristálo opäť v Košiciach, kde dvaja zdravotníci vystúpili, aby sa lietadlo po tom všetkom vrátilo do Bratislavy. Operáciu koordinovalo Operačné stredisko zdravotnej záchrannej služby a ministerstvo zdravotníctva. Použitie vládnej letky pre takéto prípady riešil krízový štáb už na jeseň. Komplikované pendlovanie vládneho špeciálu tak bolo súčasťou plánu.

"Išlo o mimoriadnu situáciu, kedy bolo potrebné zabezpečiť medicínske vybavenie na kompletnú intenzívnu starostlivosť o pacienta na umelej pľúcnej ventilácii," ozrejmila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Ministerstvo zdravotníctva dodáva, že pre krátkosť času nebolo možné zabezpečiť špeciálne transportné medicínske prístroje na západnom Slovensku. Dostupné boli v tom čase iba v Košiciach. "Primárne teda nešlo o otázku personálu, ale o otázku špeciálneho medicínskeho vybavenia," doplnila Eliášová. "Keďže bolo v našich možnostiach požiadavke vyhovieť, zabezpečili sme potrebný zdravotnícky personál i prístrojové vybavenie," vyjadril sa Wurm.


Spôsob prevozu pacienta vníma známy lekár ako neadekvátny. Prekáža mu, že veľkým lietadlom posielame do Nemecka jedného pacienta, zatiaľ čo naši lekári odchádzajú práve tam. "A potom, keď je zle, keď už nám nemocnice nestačia na liečbu pacientov, tak ideme za tými krajinami, ktoré si ten lockdown odtrpeli, aby nám pomáhali," povedal lekár a člen ústredného krízového štábu Peter Visolajský. Pokus o záchranu pacienta prevozom do akejkoľvek krajiny víta. No podľa Petra Visolajského nad tým stále visia otázniky. "Myslím si, že by si verejnosť zaslúžila aj zodpovedať, podľa čoho týchto pacientov vyberajú, pretože sami vidíme, že denne nám zomiera vyše sto pacientov," dodal  Visolajský.


Súvisiace články

Najčítanejšie správy