Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Brexitu uvoľnil v Európskom parlamente niekoľko stoličiek. Za Slovensko tam putuje Miriam Lexmann
Zdielať na

Brexitu uvoľnil v Európskom parlamente niekoľko stoličiek. Za Slovensko tam putuje Miriam Lexmann

ŠTRASBURG / Brexit zmenil rozloženie síl jednotlivých politických skupín v Európskom parlamente. Po 47. rokoch úniu opustila Veľká Británia a s ňou aj 73 britských europoslancov. Členské krajiny vďaka tomu svoje zastúpenie v europarlamente posilnili. Čo sa týka Slovenska, ku kolegom v europarlamente sa pripojila Miriam Lexmann.

Brexit zmenil rozloženie síl jednotlivých politických skupín v Európskom parlamente. Po 47. rokoch členstva nás opustila Veľká Británia a s ňou aj 73 britských europoslancov. Niektoré krajiny ale vďaka tomu svoje zastúpenie posilnili. Napríklad také Francúzsko, Španielsko, Taliansko, Poľsko či Chorvátsko.

A je to aj prípad Slovenska, keď sa k našim zástupcom v Európskom parlamente pripojila Miriam Lexmann. V Európskom parlamente už nesedí 751, ale po novom je to 703 europoslancov.

Liberálna frakcia oslabila, ale ľudovci zase posilnili. “EPP je jedna z frakcií, ktorá posilnila, v podstate od nás nikto neodišiel, lebo sme nemali Britov," uviedol europoslanec Peter Pollák. “Dohromady nás je 187," vraví Ivan Štefanec, šéf Slovenskej delegácie ľudovcov.

A práve novou členkou je aj spomínaná Slovenka, ktorá tento týždeň po prvýkrát zasadla do poslaneckej lavice v Štrasburgu. A do tajov veľkých hlasovaní, ktoré idú ako na páse aj niekoľko hodín, ju pred jej premiérou zaúčal šéf Slovenskej delegácie ľudovcov. “Zajtra si môžeme prejsť hlasovanie, tak pol hodinu pred hlasovaním, vždy je tam tá citlivá otázka ropovodu cez Žitný ostov, čo sme vždy odmietali, Európska komisia to teraz navrhuje, tak budeme sa to snažiť vytlačiť odtiaľ,” dodal Štefanec.

Nová slovenská europoslankyňa sa chce venovať zahraničným veciam, bezpečnosti, ale aj fungovaniu únie. Tá má podľa nej preberať kompetencie iba tam, kde sa efektívnejšie dajú riešiť problémy, než na úrovni členských štátov. “Aby sme aj zabránili tým vlnám anti-európskym, ktoré rastú v mnohých členských štátoch. Čiže myslím, že ten princíp subsidiarity je niečo, čo naozaj treba uchopiť veľmi striktne a čomu sa treba venovať," vraví nová europoslankyňa Miriam Lexmann.

Odchod Britov najviac zasiahol liberálnu frakciu, keďže prišla až o 17 svojich členov. Jej nedávno zvolený podpredseda, mimochodom Slovák Michal Šimečka, si však nemyslí, že by to zásadne zmenilo pomery vo fungovaní. “Naďalej funguje široká proeurópska koalícia liberálov, ľudovcov a socialistov, pretože iba takto máme väčšinu a v zásadných otázkach sa zhodneme," vyjadril sa Michal Šimečka. V Európskom parlamente tak po novom pôsobí 14 europoslancov zo Slovenska v štyroch frakciách a dvaja ostávajú nezaradení. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy