Oblačno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
V Trnave stovky ľudí podpisuje petície. Nepáči sa im, že majú najvyššiu daň za meter štvorcový
Zdielať na

V Trnave stovky ľudí podpisuje petície. Nepáči sa im, že majú najvyššiu daň za meter štvorcový

TRNAVA / Obyvateľov Trnavy nemilo prekvapilo rozhodnutie tamojšieho mestského zastupiteľstva o zvýšení daní z nehnuteľností. Doteraz sa za byt platilo 35 centov za meter štvorcový, po novom to bude takmer trikrát viac. Hneď vznikla petícia proti tomuto rozhodnutiu, ktorú podpísalo viac než 3200 ľudí. Poslanci o tom rokovali na mestskom zastupiteľstve vyše dvoch hodín, no na znížení sa nedohodli.

Najviac za meter štvorcový bytového domu zaplatia obyvatelia Trnavy a to 1 euro. V Bratislave a v Košiciach je to o niečo menej. V krajských mestách ako sú Trenčín, Žilina a Banská Bystrica budú platiť 50 centov za meter štvorcový. Najmenej zaplatia obyvatelia Nitry a Prešova.

V Trnave svoj nesúhlas s najvyššou daňou na Slovensku vyjadrili stovky ľudí v petícii. Najviac ich hnevalo, že boli málo o tom informovaní. Tritisíc ľudí, ktorí to podpísali a ďalšie tisíce, ktorí z mnohých dôvodov sa radšej rozhodli svoje meno tam nedať.Bolo to a najviac diskutovaným bodom na mestskom zastupiteľstve. 

Troj izbový byt na Golianovej ulici v Trnave ma takú istú daň ako trojizbový byt v Bratislave pri hradnom kopci v Starom meste, to nie je ten istý byt a hodnotovo už vôbec nie. Zvýšenie daní má dopad na mnohé domácnosti s nižším príjmom.

"Ja nemôžem ignorovať, keď ma zastaví osamelá mamička s dieťaťom, čo jej mám povedať, čo mám povedať tým zamestnancom, ktorí povedali, že prídu o odmeny v práci za tento mesiac. Možno to stačilo urobiť o čosi citlivejšie a diskutovať aj s nami ostatnými," vraví obyvateľ Trnavy Martin. 

"Prečo nebola transparentným spôsobom odkomunikované zvýšenie daní s obyvateľmi podnikateľmi a odborníkmi," vraví predkladateľka petície Milena Bobeková. V Trnave daň z nehnuteľnosti v ostatných rokov nezvyšovali.

Od roku 2012 sa tam nezdvíhali dane, jediným argumentom bolo to, že sa to udialo "zo dňa na deň". Ľudia v Trnave spájajú zvyšovanie dani so zvýšením platu primátora. "To vôbec nie je pravda. Ja mám plat, kde bol schvaľovaný pred tým. Niekde píšu , že mám 6 tisíc, ja mám v čistom príjem 3500 euro a 500 posielam na nadáciu Trnava Trnavčanom," vraví primátor Peter Brocka. 

Poslanci zobrali síce petíciu občanov na vedomie, ale dane neznížili. "My všetci sa máme poskladať na 3, 7 milióna, ale na čo budú použité, to tam proste nieje," vravia občania. 

Súvisiace články