Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V Štrasburgu vyzdvihli statočnosť Čechov a Slovákov. Pozrite sa, ako si europoslanci pripomenuli Nežnú revolúciu
Zdielať na

V Štrasburgu vyzdvihli statočnosť Čechov a Slovákov. Pozrite sa, ako si europoslanci pripomenuli Nežnú revolúciu

ŠTRASBURG / Zasadnutie Európskeho parlamentu v Štrasburgu otvorili spomienkou na Nežnú revolúciu. Europoslanci z mnohých krajín o nej hovorili ako o kľúčovom zlome v dejinách Slovenska a Česka. Podľa eurokomisárky pre spravodlivosť by sme si mali pripomínať ľudí, ktorí bojovali proti totalite. A v pléne vyzdvihli statočnosť Čechov a Slovákov.

30. výročie Nežnej revolúcie v týchto dňoch dominuje aj v európskom parlamente v Štrasburgu. A europoslanci spomínajú, čo a kde v tom čase robili. "Bola som študentom v Londýne a pre mňa to bol signál, že Európa sa konečne môže spojiť," vyjadrila sa Nathalie Loiseau, europoslankyňa Francúzska. "Je to aj symbolicky veľmi dôležité, že udalosti spred 30 rokov a Nežná revolúcia sa diskutuje aj na pôjde Európskeho parlamentu," vyjadril svoj názor Michal Šimečka, Renew Europe. 

Mnohí europoslanci práve pri tejto debate hovorili o tom, že demokracia je proces, ktorý nemá konca a je potrebné vystupovať proti autoritárskym chúťkam. A preto by sme nikdy nemali zabudnúť. "Napríklad 270 ľudí prišlo o život pri pokuse dostať sa do slobodného sveta a tým, že chceli prekročiť železnú oponu," poznamenal Ivan Štefanec, Európska ľudová strana. "Naozaj to spomínanie na tento odkaz, ktorý bol priklonenie sa Slovákov a Čechov k slobode je myslím, že veľmi silný," doplnil ho kolega z rovnakej strany Michal Wiezik. 

Na situáciu na Slovensku a v Česku sa spomína nielen v pléne, na výstavách v parlamente, ale aj počas omše v známej Štrasburgskej katedrále. A silný zahraničný záujem o nežnú revolúciu prekvapil aj našich europoslancov. "Václav Havel bol veľmi statočný muž. Možno nie úplne dobrý politik, ale rozhodne bol veľmi statočný a nemali by sme zabúdať čo sa Slovákom a Čechom podarilo," podotkol Nils Torvalds, europoslanec za Fínsko. 

"Počuť teraz o tom hovoriť od kolegov o tom, aká to bola úžasná zmena je pre mňa veľmi osobné," uviedol Martin Hojsík, Renew Europe. "Mnohé očakávania protestujúcich ľudí sa naplnili, hlavne keď ide o slobodu zhromažďovania, slobodu prejavu a slobodné voľby," dodal Robert Hajšel, Socialisti a demokrati v EP. 

No a pri tejto príležitosti europoslanci opäť otvorili aj otázku, ako si slobodu udržať a lepšie bojovať proti dezinformáciám.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy