Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Moratórium na prieskumy sa predlžuje na 50 dní. Poslanci prelomili veto prezidentky
Zdielať na

Moratórium na prieskumy sa predlžuje na 50 dní. Poslanci prelomili veto prezidentky

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Moratórium na zverejňovanie prieskumov verejnej mienky sa predlžuje zo súčasných 14 na 50 dní. Poslanci Národnej rady SR prelomili veto prezidentky Zuzany Čaputovej.

Za opätovné schválenie novely zákona o podmienkach výkonu volebného práva hlasovalo 80 poslancov, pričom na prelomenie veta je potrebná nadpolovičná väčšina všetkých poslancov, teda 76. Pozmeňujúci návrh koaličných poslancov za Smer-SD k predmetnej novele schválil parlament 28. októbra. Hlasovalo vtedy za ňu 74 poslancov, najmä zo Smeru-SD, SNS a ĽSNS Mariana Kotlebu.

Prezidentka Zuzana Čaputová novelu zákona nepodpísala, keďže podľa nej je v rozpore s viacerými právami garantovanými ústavou, ako je právo na informácie, právo na zhromažďovanie či právo na politickú súťaž. 

Prezidentka sa v prípade moratória teraz plánuje obrátiť na Ústavný súd SR. Okrem podania podnetu na preskúmanie ústavnosti novely volebného zákona ho požiada  aj o dočasné pozastavenie účinnosti novely. Na tento jej krok reaguje predseda strany Smer-SD Robert Fico, že tak urobí "je jasná opozičná prezidentka, pretože bude bojovať za opozíciu, za nič iné.“

Volebné prieskumy sa podľa zatiaľ platnej legislatívy nesmú zverejňovať 14 dní pred voľbami.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy