Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Už len dnes si hlasovací preukaz do volieb do Európskeho parlamentu vybavíte elektronicky
Zdielať na

Už len dnes si hlasovací preukaz do volieb do Európskeho parlamentu vybavíte elektronicky

BRATISLAVA / Do volieb do Európskeho parlamentu zostáva už len o niečo viac ako 20 dní. Konať sa budú v sobotu 25. mája. Voliť si budeme europoslancov, ktorí zastupujú Slovensko v 751-člennom európskom zbore. Doteraz ich bolo 13, odteraz ich ale bude 14 a volíme ich na päť rokov. Žiadosť o hlasovací lístok do volieb si ale elektronicky môžete podať už len v piatok.

Hlasovať sa dá aj inde ako v mieste trvalého bydliska. Voličský preukaz do volieb do Európskeho parlamentu si viete vybaviť osobne, ale aj e-mailom. Práve túto pohodlnú možnosť zaslania žiadosti e-mailom už máte len dnes. Na stránke obce alebo mesta je uvedená e-mailová adresa kam sa posielajú žiadosti. Po uvedení všetkých informácií vám voličský preukaz príde poštou. Po víkende si tak budete môcť voličský preukaz vybaviť len osobne na príslušnom mestskom alebo miestnom úrade. Pri vybavovaní osobne stačí prísť aj deň pred voľbami. 

Slováci voľbám nepripisujú dôležitosť. Bude to inak?

Účasť voličov na posledných voľbách do Európskeho parlamentu pred piatimi rokmi bola na Slovensku len okolo 13 percent. Tento rok by to mohlo vyzerať inak. Voľby budú prebiehať podobne ako parlamentné, akurát si budeme vyberať dvoch kandidátov z jednej strany. 

Slováci voľbám nepripisujú veľkú dôležitosť, no cez europoslancov prechádza veľké množstvo zákonov a legislatívy, ktoré majú dosah na náš každodenný život. "Týka sa nás to oveľa viac ako si myslíme. Až 80 percent všetkej legislatívy z Európskej únie býva preberanej do národných legislatív," povedal reportér TV JOJ Adam Zavřel. 

V európskom parlamente sa zákony netvoria. Ich tvorbu má totiž na starosti Európska komisia a poslanci ich najčastejšie schvaľujú vo forme nariadenia alebo smernice. "Nariadenie platí presne v tej podobe v akej bolo schválené, už sa ďalej neupravuje a platí rovno v každom členskom štáte," uviedol vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Ladislav Miko. Príkladom je nariadenie Európskej komisie o zákaze predaja jednorázových plastov. 

Čo sa týka smernice, najnovšou je tá o zákaze predaja potravín s dvojakou kvalitou. "Smernica určuje nejaké základné ciele ale spôsob, akým si to jednotlivý štát urobí vo svojej legislatíve nechá na neho, pokiaľ dodrží všetky ciele," vysvetlil Miko. 

V Európskom parlamente sa rozhoduje o naozaj veľkých veciach, preto nie je jedno, kto tam sedí. Najmä, keď sa o miesto v ňom pokúšajú tí, ktorí sa ani netaja, že ich hlavným cieľom je Európsku úniu rozložiť a zničiť. 

"Eurovoľby - budeme opäť poslední v účasti? Čo hovoria najnovšie čísla?"

Slovensku členstvo v Únii prospelo

Vidno to na náraste životnej úrovne, ktorý sa z 56,9 percent v roku 2004 zvýšila na 77 percent v roku 2017. Vidno to aj všade okolo nás. Za európske peniaze sa vystavalo 130 kilometrov diaľnic a rýchlostných ciest, 1800 kilometrov novej kanalizácie či 130 000 nových pracovných miest. "Slovensko je jedným z najväčších príjemcov eurofondov. V tomto programovom období 2014 až 2020, má na svoje strategické investície vyčlenených viac ako 15 miliárd eur. Môže ich čerpať do konca roka 2023," objasnila Ľudmila Majláthová, ekonomická radkyňa Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. 

O voľbách do Európskeho parlamentu sme sa rozprávali aj v Ranných novinách. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy