Skoro jasno
15°
Bratislava
Škandál, aký sa stal v Poľsku, kedy boli porážané choré kravy a býky, sa na Slovensku nemôže stať
Zdielať na

Škandál, aký sa stal v Poľsku, kedy boli porážané choré kravy a býky, sa na Slovensku nemôže stať

BRATISLAVA / Škandál, aký sa stal v Poľsku, kedy boli porážané choré kravy a býky, sa na Slovensku nemôže stať. Konštatovala to v utorok na mimoriadnom zasadnutí Výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie ministerka Gabriela Matečná. Informovala aj o ochranných opatreniach spolu s vedúcim Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Ladislavom Mikom.

"Je pravdou, že Slovensko je známe tým, že má veľmi vysokú úroveň kontroly v tejto oblasti veterinárnej. Patrí medzi štáty, ktoré majú najlepšie záznamy o kvalite veterinárnej služby. Asi by sa nemohlo skutočne stať, že by bolo použité veterinárne razítko, ktoré označuje skontrolované mäso, čo bolo problémom na tej poľskej strane. Na druhú stranu, pokiaľ sa nájde podvodník, ktorý za účelom zisku začne kriminálne robiť niečo, čo sa nemá, tak to sa môže stať hocikde a aj u nás na Slovensku," povedal Ladislav Miko.  

"Ten systém v Európe je veľmi striktný, každé mäso, každé zviera, ktoré ide na bitúnok musí byť skontrolované oficiálnym veterinárom predtým, ako ide na porážku. Mäso musí byť skontrolované aj potom, o oboch krokoch existujú aj záznamy. V tom poľskom prípade sa jednalo o čisto krimininálny, ilegálny spôsob v noci, bez dozoru veterinárov. Platí ale, že pokiaľ to zviera nebolo skontrolované a bolo evidentne vidieť, že nebolo zdravé, tak to je mäso, ktoré sa nesmie dostať na stôl spotrebiteľovi. Sčasne platí, že nemáme informáciu o tom, či boli tie zvieratá choré alebo mali len problém s nohami," vysvetľuje vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Teraz momentálne prebieha inšpekcia EÚ, odborníci sú na inšpekčnej ceste až do 8. februára. "Samozrejme, aj to mäso, čo sa stiahlo z obchodov, vďaka európskemu systému rýchleho varovania sa mäso dá dohľadať a stiahnuť, tak sa uvidí, aké budú výsledky analýz," dodal Miko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy