Zatiahnuté
21°
Bratislava
Monika
7.5.2024
SNS čelí petícii kvôli jej sporným nominantom. Rezonuje aj Kaliňák s Gašparom
Zdielať na

SNS čelí petícii kvôli jej sporným nominantom. Rezonuje aj Kaliňák s Gašparom

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Personálne nominácie na ministrov ešte nie sú definitívne jasné a už je proti nim silná vzbura. Odborníci aj široká verejnosť sú totiž nomináciám Rudolfa Huliaka a Filipa Kuffu zo strany SNS. Hromadnú petíciu už podpísalo viac ako 26-tisíc ľudí. Andrej Danko si však za svojimi kandidátmi stojí. Budúce vládne strany dnes spolu rokovali. A to aj o tom, kedy budú podpisovať koaličnú zmluvu.

Otázne je, ako to nakoniec dopadne s prípadnými nomináciami na ministrov zo strany SNS. Otvorený list a zároveň petícia už totiž žiada nových poslancov a budúcu vládu, aby posty rezortov životného prostredia a pôdohospodárstva neobsadili Rudolfom Huliakom a Filipom Kuffom.

Petíciu okrem stovky odborníkov podporilo až 54 organizácií. "Obidvaja sú známi svojimi agresívnymi vyjadreniami voči ochranárskej komunite a tiež šírením hoaxov či konšpiračných teórií. Napríklad, že medveď je využitý ako biologická zbraň na likvidáciu vidieka alebo že sa medzinárodné elity snažia ľudí pripraviť o vlastníctvo auta tým, že si vymysleli klimatickú krízu," znie petícia.

Danko vraj nominácie ešte neriešil

Andrej Danko tvrdí, že personálne nominácie do vlády v novej koalícii ešte neriešili. Na asi 80 percent majú podľa neho dohodnuté len rozdelenie rezortov medzi strany. V relácii Na telo ale uviedol, že za svojim nominantom Rudolfom Huliakom stojí, a to s tým, že aj jeho strana má právo nominovať ľudí. K masovej petícii sa ale na našu kameru odmietol vyjadriť.

​Opozícia má názor jasný

Naopak, opoziční poslanci sú tvrdo proti týmto menám. "Hlas ľudu, hlas boží sa hovorí. Samozrejme, že ak je veľký odpor voči takýmto nominantom, tak by to mali zohľadniť," tvrdí Jozef Hajko, ekonomický expert z KDH. Zhodnotil to aj predseda najsilnejšej opozičnej strany. "Tak je tam niekoľko veľmi problematických mien. Pán Huliak na ministerstvo životného prostredia, tak to je naozaj ako by ste na ministerstvo zdravotníctva chceli dať niekoho, kto chce ničiť nemocnice," uviedol Michal Šimečka (PS). Poslanec Marián Viskupič (SaS) pozornosť upriamil na Petra Pellegriniho. "Možno už pán Peter Pellegrini ľutuje, že pre akú koalíciu sa rozhodol. No budú sa s tým musieť vysporiadať."

Otázne sú aj ďalšie rezorty

V obehu sú pritom už aj iné mená. Za sporné nominácie opozícia hodnotí aj Roberta Kaliňáka v rezorte obrany a Tibora Gašpara za šéfa SIS. "Ak by sa to malo potvrdiť na ministerstvo obrany, tak pán Kaliňák bol obvinený. Bol by aj obžalovaný, ak by nebolo Maroša Žilinku. Toto sa mi javí obrovsky problematické vzhľadom na peniaze, ktoré spravuje ministerstvo obrany," povedal Šimečka. Za pravdu mu dalo aj poslanci Viskupič a Pollák. 

Rozseknúť to môže Zuzana Čaputová

Posledné slovo bude mať ale prezidentka, preto je otázne, nakoľko hromadnú petíciu proti niektorým nominantom zohľadní. Zuzana Čaputová pritom už pred pár dňami uviedla, že trestné stíhanie kandidátov na ministra je pre ňu problém a zrejme takých nevymenuje. "V prípade, ak by tu boli závažné okolnosti, ktoré sa týkajú osoby kandidáta vo vzťahu ku konkrétnej pozícii, určite by som takúto možnosť využila. Napríklad obvinenie v kombinácii s niektorými postami," vysvetlila prezidentka Zuzana Čaputová. Voči tomu sa vyhranil Robert Fico: "Ja neviem, či tieto kritéria platili aj v roku 2020. Keď pani Čaputová za predsedu vlády vymenovala pána Matoviča, ktorý ukradol vysokoškolský titul," povedal.

Opoziční politici najbližšie obdobie jednoznačne. "Ak tie nominácie nebudú vyhovovať našim podmienkam, tak samozrejme budeme kričať," uviedol Jozef Hajko. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy