Skoro jasno
22°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
599. deň na Ukrajine: Putin tvrdí, že Rusi zlepšili svoje pozície takmer na celom fronte na Ukrajine
Zdielať na

599. deň na Ukrajine: Putin tvrdí, že Rusi zlepšili svoje pozície takmer na celom fronte na Ukrajine

KYJEV / Rusko zničilo 27 bezpilotných lietadiel, ktorými sa na neho pokúsila zaútočiť Ukrajina. V Sevastopole na Ruskom okupovanom polostrove Krym sa dnes ráno ozývali hlasné rany a zvuky znejúce ako rakety. Ruské sily zlepšili svoje pozície takmer na celom fronte na Ukrajine. Ruský nálet v noci na dnes zasiahol rodinný dom v Druželjubivke v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny a spôsobil smrť dvoch ľudí. Pri ruských útokoch na Ukrajinu zahynulo za uplynulých 24 hodín šesť ľudí.

Rusko tvrdí, že zničilo 27 dronov, ktorými na neho zaútočila Ukrajina

Rusko zničilo 27 bezpilotných lietadiel, ktorými sa na neho pokúsila zaútočiť Ukrajina. Informuje o tom agentúra TASS s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany. "Dnes v noci bol zmarený pokus kyjevského režimu vykonať teroristický útok bezpilotnými lietadlami na objekty na území Ruskej federácie. Nasadené prostriedky protivzdušnej obrany zachytili 27 ukrajinských bezpilotných lietadiel, z toho 18 nad Kurskou oblasťou a dva nad Belgorodskou (oblasťou) boli zničené vo vzduchu," stojí vo vyhlásení ministerstva.

Kde a ako ruská protivzdušná obrana zničila zostávajúce drony, TASS neuviedla. Gubernátor Kurskej oblasti Roman Starovojt podľa agentúry Reuters oznámil, že si útoky dronov nevyžiadali žiadne zranenia. Tak Kurská, ako aj Belgorodská oblasť susedia s Ukrajinou, proti ktorej Rusko od vlaňajšieho februára vedie vojnu.

V Sevastopole sa ozývali hlasné rany, podľa jeho správy ide o cvičenie

V Sevastopole na Ruskom okupovanom polostrove Krym sa dnes ráno ozývali hlasné rany a zvuky znejúce ako rakety. Ako prvé na to upozornili miestne spravodajské kanály na sociálnej sieti Telegram. Šéf ruskej správy mesta Michail Razvožajev krátko na to na rovnakej sieti napísal, že pri Sevastopole prebieha cvičenie ruskej Čiernomorskej flotily a že v meste ako takom je pokoj.

Na Sevastopol a jeho okolie v minulosti opakovane zaútočili ukrajinské sily. Ruské ministerstvo obrany okrem toho oznámilo, že v noci ruská protivzdušná obrana odrazila 27 ukrajinských dronov, z toho 18 nad ruskou Kurskou oblastí a dva nad Belgorodskou. O Sevastopole sa nezmienilo.

Putin tvrdí, že Rusi zlepšili svoje pozície takmer na celom fronte na Ukrajine

Ruské sily zlepšili svoje pozície takmer na celom fronte na Ukrajine, vyhlásil podľa agentúry Interfax v rozhovore prenášanom ruskou štátnou televíziou ruský prezident Vladimir Putin. Pozície ruských vojsk sa podľa neho zlepšili ako pri Kupjansku a Avdijivke na východe Ukrajiny, tak aj v Záporožskej oblasti na juhu. Ukrajinskí predstavitelia v minulých dňoch pripúšťali, že pri Kupjansku a Avdijivke Rusi intenzívne útočia a že sa tam odohrávajú urputné boje.

"To, čo sa teraz deje pozdĺž celej kontaktnej línie, sa nazýva aktívna obrana. Naše vojská zlepšujú svoje postavenie prakticky v celom tomto priestore. Na pomerne veľkom priestore," oznámil Putin v rozhovore prenášanom stanicou Rossija-1. Dodal, že sa to týka "kupjanského, ako aj záporožského a avdijivského smeru".

Ruské útoky cez víkend spôsobili na Ukrajine ďalšie civilné obete

Ruský nálet v noci na dnes zasiahol rodinný dom v Druželjubivke v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny a spôsobil smrť dvoch ľudí, uviedol šéf oblastnej správy Oleh Synehubov. Ruské vzdušné útoky a ostreľovanie spôsobili obete na Ukrajine tiež v sobotu.

"V noci okolo 2:30 nepriateľ zasiahol riadenou leteckou bombou dedinu Druželjubivka v Izjumskom okrese. Bol zničený rodinný dom, vznikol požiar. Zahynuli dvaja ľudia, 57-ročný muž a 54-ročná žena," oznámil Synehubov s tým, že Rusi počas noci podnikli útoky aj na mnohé ďalšie miesta regiónu.

Pri ruských útokoch na Ukrajinu zahynulo šesť ľudí, Kyjev pokračuje v odvete

Pri ruských útokoch na Ukrajinu zahynulo za uplynulých 24 hodín šesť ľudí, informovali v nedeľu miestni predstavitelia. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP. Dvaja ľudia zahynuli a ďalší traja utrpeli zranenia v Chersonskej oblasti po tom, ako región počas víkendu zasiahlo viac ako 100 mínometných granátov, napísal na sociálnych sieťach miestny gubernátor Oleksandr Prokudin.

Dve navádzané strely neskôr zasiahli kľúčovú infraštruktúru v meste Cherson, čo vyvolalo čiastočný výpadok elektrickej energie a prerušenie dodávok vody v oblasti, informoval náčelník mestskej vojenskej správy Roman Mročko. Miestni predstavitelia uviedli, že v Doneckej oblasti zahynuli ďalší dvaja ľudia a že 57-ročný muž a 54-ročná žena zahynuli pri leteckom útoku, ktorý zničil ich dom v Charkovskej oblasti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy