Jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Slovenka, ktorá prežila holokaust, nebola zavraždená teroristami z Gazy. Došlo k vážnej zámene osôb
Zdielať na

Slovenka, ktorá prežila holokaust, nebola zavraždená teroristami z Gazy. Došlo k vážnej zámene osôb

Archívne video

GAZA / Dnes, 15.10., bola zverejnená správa o tom, že Slovenka, ktorá prežila holokaust bola zavraždená teroristami z Gazy. Pôvodná správa sa opierala o status zverejnený Pamätníkom Terezín a o článok z Noviny.cz.

Pamätník Terezín získal správu zo zdrojov z Izraela a portál Novinky.cz sa opierali o informácie od britského novinára a komentátora Toma Grossa. Obeťou mala byť Gina Smiatichová (90). No došlo k vážnej zámene. 

Etnológ Martin Korčok kontaktoval kolegov z Památník Terezín / Terezín Memorial, ktorí zistili, že to mohla byť jedine pani Smiatichová/Smetach, rodená Regina Grünsteinová, ktorá sa narodila v Nemeckej Porube, v obci, ktorá bola neskôr premenovaná na Porubu pod Vihorlatom. Etnológ sa neskôr spojil s Kibucom Kisuffim, kde sa tragédia udiala, a informovali ho, že žena na obrázku sa volá Jina Semiatiz a nenarodila sa v Československu.
Gina Smiatich aj Jina Semiatiz sa totižto po hebrejsky píšu úplne rovnako (ג'ינה סמיאטיץ'). Okrem toho majú aj rovnaký vek, čo je 90 rokov. Obeťou teroristov Hamasu ale nebola rodáčka od Michaloviec z bývalého Československa. Táto zhoda mien zmiatla česko-slovenskú komunitu v Izraela a aj britského novinára Toma Grossa. Pracovníci z Pamätníka Terezín im potvrdili, že hľadaná dáma bola skutočne v Terezíne. 
Zdielať na

Súvisiace články