Polojasno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Budeme platiť za návštevu lekára? K téme sa vyjadrili aj víťazi volieb
Zdielať na

Budeme platiť za návštevu lekára? K téme sa vyjadrili aj víťazi volieb

BRATISLAVA / Pred 20 rokmi sme pri návšteve lekára platili 20-korunáčkami. Väčšina odborníkov sa zhoduje na tom, že podobné poplatky treba zaviesť opäť. Tvrdia tiež, že treba upraviť súčasné poplatky za zdravotné služby a zjednotiť ich. Medzi možnými riešeniami situácie v zdravotníctve je aj pripoistenie za nadštandardné služby.

"Možno, že aj toto by bol nástroj, aby lekári na to, aby vyžili mohli vyšetriť menej pacientov a mohli by sa im venovať dlhší čas," uviedla Eva Goncalvesová, kardiologička Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb. Poplatky za návštevu lekára sa v blízkej budúcnosti môžu opäť stať realitou. Odborníci tvrdia, že sa tak zlepší kvalita a efektivita zdravotnej starostlivosti.

Ministerstva vypočítalo možné úspory

Podľa poradného dokumentu pripraveného ministerstvom financií ušetrí štát ročne až 100 miliónov eur, ak opätovne zavedie poplatky za návštevy u lekárov. Ďalší rok by dokonca ušetril dvojnásobok, ak by bol počet pacientov rovnaký ako dnes. Za návštevu všeobecného lekára by sme podľa návrhu zaplatili euro, za návštevu špecialistu 5 eur. 

TV JOJ

"Možno tí starší ľudia si ešte pamätajú tie povestné 20-korúnačky, ktoré sa platili v ambulanciách," tvrdí Elena Prokopová, hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre deti a mládež. Poplatky boli zavedené v rokoch 2003 až 2006 a okrem 20-korunáčky za návštevu lekára ste si zaplatili aj 50 korún za jednodňový pobyt a stravu v nemocnici či 2 koruny za kilometrov prevozu sanitkou. "Pacient by mal prevziať väčšiu zodpovednosť za svoje zdravie a možno  aj priplácať za niektoré služby, ktoré v zdravotníctve dostáva," tvrdí Róbert Babeľa, prorektor Slovenskej zdravotníckej univerzity. 

Spoluúčasť pacienta by čiastočne odbremenila lekárov, ktorých vyhľadávame neraz častejšie ako je nutné. "Je to až 13 návštev za rok na hlavu obyvateľa. Je to najväčšie, najhoršie číslo v Európe," povedala Eva Goncalvesová, kardiologička NÚSCH v Bratislave. Potrebné je aj zjednotiť poplatky u lekárov. "Urobí sa poriadok v tom, že nie u jedného nebudú platiť euro a druhého povedzme dvadsať za to isté," tvrdí Prokopová.

Čo na problém hovorí strana Smer-SD?

V konečnom dôsledku o zmene poplatkov u lekára budú rozhodovať politici. "Plánujeme urobiť v prvom rade poriadok v poplatkoch, ktoré sú zavedené v súčasnej dobe. Následne pripravíme možnosti poistných produktov, takzvané pripoistenie, ktoré by malo túto situáciu riešiť," znie stanovisko strany Smer-SD.  Vysvetlila to aj Elena Prokopová: "Bude vám poskytnutá zdravotná starostlivosť, ale ak si to ešte chcete overiť, tak si to môžete overiť u iného lekára a za to budete mať to pripoistenie."

V zahraničí ide o bežnú prax

"Napríklad francúzsky pacient si zaplatí takmer všetko do istej úrovne, a potom ide s tým účtom do poisťovne, ktorá mu preplatí náklady alebo časť nákladov," doplnil Róbert Babeľa. Zdravotný analytik Oskar Dvořák tvrdí, že problém je hlavne s deravým zákonom, ktorý nestanovuje, za akých podmienok a v akých situáciách majú byť poplatky vyberané. "To neraz už dnes spôsobuje obmedzenie prístupu ku zdravotnej starostlivosti, čo je samozrejme neprijateľné," vysvetlil.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy