Skoro jasno
16°
Bratislava
Do armády sú povolaní izraelskí študenti aj zo Slovenska a Čiech. Univerzity dianie sledujú
Zdielať na

Do armády sú povolaní izraelskí študenti aj zo Slovenska a Čiech. Univerzity dianie sledujú

BRATISLAVA / Prišli študovať na Slovensko, no situácia v ich krajine im plány prekazila. Podľa informácií televízie JOJ viacerí vysokoškoláci z Izraela už dostali povolávacie rozkazy alebo sa sami rozhodli vrátiť do svojej krajiny a nastúpiť do izraelskej armády.

Televízia JOJ oslovila viaceré vysoké školy na Slovensku, na ktorých by mali študovať približne tri stovky študentov z Izraela. Viaceré nám potvrdili, že už im študenti potvrdili, že budú musieť štúdium prerušiť alebo, že naň vôbec nenastúpia. "Dianie okolo izraelských študentov pozorne sleduje aj Študentská rada Vysokých škôl," uviedla Zuzana Bobríková, hovorkyňa Univerzity veterinárneho lekárstva a farmácie v Košiciach. "Na otázku, kto dostáva povolávací rozkaz v aktuálnej situácii v Izraeli, nám odpovedal študent Karlovej Univerzity v Prahe," priblížila Zuzana Hozlárová, predsedníčka Študentskej rady Vysokých škôl.

"Máme systém záložníkov. Čiže, keď absolvujete vojenskú službu môžete dostať príkaz vrátiť sa späť. Ak je situácia taká náročná ako teraz, oni vyšlú povolávacie príkazy a dúfajú, že sa dostavíte. Ako rýchlo, to záleží od toho, či sa vám podarí vrátiť sa do Izraela, keďže je to náročné. Ale viem, že pred kasárňami stálo 150 percent ľudí, lebo prišli aj tí, ktorí nedostali povolávacie príkazy," opísal Yotam Itzhaki, študent Karlovej univerzity z Izraela. 

Pre Yotama je situácia náročná od prvej chvíle, keďže v Izraeli má rodinu a sám sa do obrany svojej krajiny nevie zapojiť. "Môj otec a brat sú v zálohách. Ja som epileptik. Bol som dôstojník, ale vyradili ma z vojenskej služby pre túto diagnózu. Vo vnútri cítim, že by som chcel urobiť viac, cítim bezmocnosť," dodal Yotam.

Ako dodal, má spolužiakov, ktorí ani nedostali povolávací rozkaz ale rozhodli sa vrátiť a pomáhať. Zatiaľ čo na Slovensku hovoríme o niekoľkých študentoch z Izraela, ktorí sa vrátili do svojej vlasti a budú ju brániť, v Česku už viaceré školy hovoria o niekoľkých desiatkach. Medzi nimi je aj Karlova Univerzita.

"Keďže nikto netuší ako dlho bude táto situácia trvať, univerzita chce ich absenciu i ďalšie štúdium riešiť niekoľkými spôsobmi. Je to asi 16 študentov. Ale niektorí, pretože ten útok sa stal asi po prvom týždni vyučovania, tak niektorí sa ešte ani nevrátili z Izraela a rovno narukovali. Takže ich celkovo bude určite viac," objasnil David Marx, prodekan 3. lekárskej fakulty Karlovej univerzity v Prahe. "Zároveň im Študentská rada Vysokých škôl podáva pomocnú ruku ako túto mimoriadnu situáciu zvládnuť," dodala Bobríková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy