Jasno
15°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Vláda sa s lekárskymi odbormi nedohodla. Matovič zdravotníkom ponúkol desaťtisíce eur jednorázovo
Zdielať na

Vláda sa s lekárskymi odbormi nedohodla. Matovič zdravotníkom ponúkol desaťtisíce eur jednorázovo

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Ani osem dní pred tým, než sa z nemocníc chystá odísť vyše 2-tisíc lekárok a lekárov, vláda a lekárske odborové združenie nedospeli k dohode. V stredu, 23. novembra, sa nerokovalo a platí, že sa im podarilo dohodnúť na siedmich z ôsmich požiadaviek. Nezhodli sa v otázke platov. Vláda im ale ponúkla jednorazový stabilizačný príspevok. Ten by dostali nielen lekári, ale aj ďalší zdravotníci, ktorí ostanú po 1. decembri v nemocniciach a podpíšu dohodu na ďalšie tri roky.

​"Naša snaha podpísať memorandum s Lekárskym odborovým združením nateraz stroskotala," uviedol premiér Eduard Heger. Viacerí odborníci sa domnievajú, že ak by lekári naozaj odišli, situácia bude horšia ako počas covidu. ​"V prípade, že do stredy, 30. novembra, nedôjde k dohode, predložíme návrh na vládu na vyhlásenie núdzového stavu," povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Krízový scenár riešia župy a nemocnice po celom Slovensku. Rušia všetky plánované zákroky, od 1. decembra budú nemocnice v Banskobystrickom kraji schopné poskytovať iba neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Odkladať sa budú aj transplantácie. Neodložia sa iba akútne, ako napríklad muchotrávka zelená.

Krízový štáb kraja naplánoval fungovanie nemocníc na prvých päť decembrových dní. Najkritickejšia situácia je v Detskej nemocnici, kde dalo výpoveď vyše 50% lekárov. Minister financií Igor Matovič oznámil, že odbory prišli s ďalšími požiadavkami, ktoré sa týkajú zmien v pracovných zmluvách a predstavujú ďalších 70 miliónov navyše. Lekári s tým ale nesúhlasia. Podľa nich to požiadavky navyše nie sú. Pôvodná ponuka vlády na zvýšenie platov už neplatí. Celá suma sa má premietnuť po novom do stabilizačných príspevkov. Stabilizačný príspevok je pre atestovaného lekára 10-tisíc a tisíc eur za každý rok praxe, maximálne 30-tisíc. Pre neatestovaného 10-tisíc, pre ostatných zdravotníkov 5-tisíc. V prípade, ak lekár napríklad nakoniec odrobí z troch rokov iba jeden rok, vráti dve tretiny príspevku.

"Verím, že všetci lekári sa rozhodnete zostať. Potrebujeme vás," povedal Heger. Lekári tvrdia, že nechcú vyššiu výplatu, ale nových kolegov do nemocníc. Systém, ktorý navrhujú, ich má priniesť a aj ich tam udržať. Niektorí sa rozhodli svoju výpoveď stiahnuť, aby dokázali pokryť služby aj po 1. decembri a zabezpečiť tak nepretržitú zdravotnú starostlivosť. Plán B bude predstavený detailnejšie, ak dohoda nebude ani v piatok, 25. novembra.

Súvisiace články