Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Kilá metamfetamínu za milióny eur. Jeden z najväčších drogových gangov na Slovensku si vypočul tvrdé tresty
Zdielať na

Kilá metamfetamínu za milióny eur. Jeden z najväčších drogových gangov na Slovensku si vypočul tvrdé tresty

BRATISLAVA / Tvrdá rana pre drogovú mafiu. Členov seredského gangu okolo Slavomíra Weissa poslal Najvyšší súd na dlhé roky za mreže. Skupina vyrobila kilá metamfetamínu za milióny eur. Pri odchode zo súdu hovoril boss o svojej nevine a o korupcii. Mužov zadržali pri akcii známej ako Venal.

​Podľa obžaloby skupina okolo Slavomíra Weissa robila s narkotikami od roku 2015 až do 2018. Potom si pre nich prišli kukláči z Národnej kriminálnej agentúry počas akcie Venal. Práve táto akcia rozbehla množstvo ďalších Venalov, ktoré udreli proti drogovému podsvetiu. "Toto je jadro skupiny, ako sa hovorí, okolo Slavomíra Weissa," uviedol predseda senátu Najvyššieho súdu Peter Paluda. Weissovci robili s drogami hlavne v okolí Serede, Galanty a Trnavy. Vyrábali metamfetamín, distribuovali heroín, kokaín či marihuanu. V apríli sa postavili pred špecializovaný trestný súd. Weiss vtedy dostal neprávoplatných 24 rokov. Podobne skončili aj jeho kumpáni. "Zvyšné tresty boli uložené - najnižší 20 rokov a 6 mesiacov až po 24 rokov," povedal prokurátor ÚŠP Peter Kysel.

Prokurátor sa odvolal. Špecializovaný trestný súd totižto zrušil zločineckú skupinu a označil ich za organizovanú. Odvolali sa aj všetci obžalovaní. Trvajú na tom, že sú nevinní. Celá kauza tak skončila na Najvyššom súde. V utorok po deviatich hodinách pojednávania bolo rozhodnuté. Najvyšší súd potvrdil, že ide len o organizovanú skupinu. Tresty až na jeden zostali v rozmedzí 20 - 24 rokov. "Príďte za mnou do väzenia, tam vám všetky dôkazy ukážem, ktoré sú. Toto je korupcia na entú," vyjadril sa Weiss. Kľúčovým svedkom v tejto kauze bol Klokner, ktorému dočasne odložili vznesenie obvinenia. Slavomírovi Weissovi zlomilo krk aj svedectvo jeho vlastného brata Iľju, ktorý patril do skupiny. "Je možné aj to z časti povedať," povedal Paluda

Po zadržaní začal Iľja spolupracovať. Uzavrel dohodu o vine a treste. Súd mu odklepol deväť rokov za mrežami. Pôvodne sa hovorilo, že drogový biznis skupine vyniesol až 16 miliónov eur. Suma bola nakoniec nižšia. "Celková suma vyrobených drog vrátane tabletiek, ktoré vstupovali do výrobného procesu, do varenia pervitínu, bola 4,8 milióna eur," doplnil Paluda. Spolu so Slávom Weissom je v tomto Venale zaplatených aj ďalších osem komplicov. Medzi nimi sú známe mená. Napríklad Roman Kučera, ktorý bol dlho na úteku. Ide o bývalého muža Gabriely Kučerovej, ktorú do drogového biznisu sám zatiahol a naučil ju pre skupinu variť metamfetamín. Kučerová je už právoplatne odsúdená. Ide o ženu, ktorá kedysi kandidovala za Harabinovu stranu Vlasť.

Ďalšia známa tvár, Adam Dobiš, má prsty aj v kauze Leopoldov. Ide o pašovanie drog do Leopoldovskej väznice, kde si odpykáva iný trest. Pašovanie drog do basy sa prevalilo pred pár mesiacmi. Všetko malo trvať dva roky a práve Dobiš mal mať biznis za mrežami pod palcom. Rozsudky sú po rozhodnutí Najvyššieho súdu právoplatné a skupina okolo Slavomíra Weissa si odpyká v tej najprísnejšej väznici.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy