Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Parlament je aktuálne v rukách nezaradených poslancov. Tí určujú, ktoré zákony prejdú
Zdielať na

Parlament je aktuálne v rukách nezaradených poslancov. Tí určujú, ktoré zákony prejdú

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Situácia v parlamente je neprehľadná, pretože v súčasnosti vlastne nikto nevie, kto aké návrhy zákonov podporuje. Chaos a neistotu vytvára postavenie koalície, ktorá je v menšine. Hlasovanie preto aktuálne stojí a padá na rozhodnutí nečitateľnej skupiny nezaradených.

V parlamente pred hlasovaním nie je do poslednej minúty isté to, či návrh zákona alebo pozmeňujúci návrh prejde. A to bez rozdielu, či je z dielne koalície alebo opozície. Sami poslanci hovoria o veľkej neistote. "Pred každým jedným zákonom je v sále hrobové ticho a čaká sa, ako dopadne hlasovanie. Nemožno predvídať momentálne nič. Pre demokraciu to nie je zdravé," vysvetlila poslankyňa Vladimíra Marcinková (SaS).

Najnovšie neprešiel zákon o presune Úradu splnomocnenca pre rómske menšiny pod úrad vlády. Chýbal jeden hlas. "To sú také riskantné veci," dodala Marcinková. "O každom návrhu musí ísť predkladateľ rokovať s opozíciou a jednoducho niekedy presvedčíte a niekedy nie. Áno, taká je realita," vysvetlil poslanec Peter Pčolinský (SME RODINA). "Viem, že niektoré návrhy zákonov prešli o jeden, dva hlasy a dva zákony neprešli o jeden hlas. Musíme s tým počítať," skonštatoval Michal Šipoš, predseda poslaneckého klubu strany OĽaNO. "Volá sa to nestabilita. Nie je to šťastné pre koalíciu, ale je to výsledok ich pôsobenia. Dirigentom tohto orchestra je strana OĽaNO," vyjadrila sa poslankyňa Janka Bittó Cgániková (SaS).

A narušená je aj vojenská disciplína, že opozičné návrhy idú do koša a zelenú majú len koaličné. Najnovšie je prekvapený opozičný Smer, ktorému prešli dva školské zákony. "V tomto volebnom období je to určite unikát. Uvidíme, čo bude v druhom čítaní. Stráca sa ten zlý princíp straníckej poslušnosti," vyjadril sa poslanec Dušan Jarjabek (SMER-SD). A to až natoľko, že koalícia nepodporila ani návrhy SaS ešte z čias štvorkoalície. "Mne osobne je veľmi ľúto, že neprešlo zníženie DPH na gastro, zníženie poplatkov za autá, zníženie v podstate vo výsledku cien pohonných hmôt," dodala Cigániková.

V národnej rade je aktuálne až 35 nezaradených poslancov. Pritom jazýčkom na váhe pri schvaľovaní rôznych návrhov zákona sa stali opakovane poslanci okolo Tomáša Tarabu. Ale aj odídenci z OĽaNO, ako Katarína Hatráková a Martin Čepček. "Tak ja som si to nevypýtal tú pozíciu, proste je to politická realita dnes. Ľudí by sme nemali držať ako rukojemníkov, mali by sa prijímať zákony," vysvetlil nezaradený poslanec Tomáš Taraba. Možnosť jazýčka na váhe aj slušne používa. Tvrdí ale, že každý zákon si aj naštuduje. "Šesť zákonov som podporil Hlasu, tri zákony Smeru prešli vďaka mne. Podporil som SaS napríklad zákon o envirofonde," dodal Taraba.

Zdá sa, že priechodnou cestou je aj omyl

Tak prešla novela exekučného poriadku, za ktorú zahlasoval Jozef Šimko zo Sme rodina ako jediný z klubu. "Nie, bolo to úmyselné. Možno, že práve môj hlas rozhodol, že to ide do druhého čítania," vyjadril sa poslanec Jozef Šimko (SME RODINA). "Bolo to omylom. My sme nechceli, aby tento návrh prešiel, ale v podstate nič hrozné sa nedeje," uviedol Pčolinský. Pritom chaos v NR SR podčiarkuje aj zastaralé hlasovacie zariadenie. Kvôli nemu o jeden hlas neprešiel vládny návrh zákona o organizácii v štátnej správe. "Jeden z koaličných poslancov, ktorý hlasoval za, tak hlasovacie zariadenie ho vykázalo ako neprítomného. Treba si uvedomiť, že hlasovacie prístroje majú viac ako 20 rokov. Náhradné diely sa nevyrábajú. Doslova sa to opravuje na kolene, káblikmi a spájkovačkami," vysvetlil Pčolinský.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy