Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Internáty nemajú peniaze na stravu. Žiaci odchádzajú
Zdielať na

Internáty nemajú peniaze na stravu. Žiaci odchádzajú

SNINA / Totálne čarovanie. Takto reagujú vedúce školských jedální na určenú sumu, z ktorej žiakom varia. Nachystať raňajky, obed a večeru a k tomu spraviť desiatu aj olovrant musia za 4 eurá. Mnoho internátnych škôl na Slovensku preto cenu za stravu zdvihlo. Chudobné rodiny na to ale nemajú peniaze a tak hrozí, že mnohé deti zostanú bez výučného listu.

Na internátnych školách musia stravu žiakom zabezpečiť 5-krát za deň, no v školských jedálňach to už začína byť problémom. "Za sumu 4 eurá a 3 centy musíme navariť raňajky, desiatu obed, olovrant a večeru," uviedla predsedníčka Združenia odborných učilíšť Slovenska Jana Kandriková. Ceny energií a potravín narastajú, no vedúce školských jedální musia dodržať kalorické a nutričné hodnoty a zároveň sa vmestiť do určenej sumy. "To je totálne čarovanie, ja nad tým musím sedieť a kombinovať ten jedálniček," povedala vedúca školskej jednálne Monika Sochaničová.

Tieto internátne školy navštevujú väčšinou deti z chudobných rodín. "To nie je také jednoduché povedať rodičom, že zaplaťte o 9 eur naviac. Lebo tých 9 eur je pre rodinu v hmotnej núdzi veľmi vážnym navýšením rodinného rozpočtu," pridala Kandriková. Niektorí zvažujú už aj krajné riešenie, že deti z internátu odhlásia. "Mali sme už aj telefonát od rozčúlenej mamičky, ktorá povedala, že nám už dieťa do internátu nepustí, pretože sú v hmotnej núdzi a nedokážu to finančne potiahnuť," pokračovala Kandriková.

Pomoc od rezortu školstva momentálne tiež nepríde

Problém sa týka už takmer 90 percent internátnych škôl po celom Slovensku. Školy nemajú rezervy na to, aby samé vykryli náklady. "V súvislosti s vašou požiadavkou o vyjadrenie uvádzame, že v danej veci je potrebné počkať na nového ministra školstva," informovalo Ministerstvo školstva Slovenskej republiky. Internátne školy ale už teraz melú z posledného. Ak štát nenájde spôsob, ako navýšenie cien potravín kompenzovať, viacerí žiaci štúdium ukončia predčasne bez výučného listu. "Nikdy by sme nepredpokladali, že kvôli tomu, že dieťa nemá peniaze na stravu, nedokončí školu," dodala Kandriková.

Vedúce školských jedální ale aj riaditelia presne vedia, čo by im pomohlo. Nenakupovať potraviny cez verejné obstarávanie ale podľa trhového prieskumu, keďže ceny sa menia takmer každý týždeň.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy